Знакови опасности

Милијана Латиновић

Пребројавање, означавање и санирање најопаснијих мјеста на саобраћајницама у Републици Српској, која задају главобоље возачима, најактуелнија је тема из области безбједности у саобраћају.

Међутим, осим пребројавања и означавања, које изнова и изнова надлежни раде сваке године, није се далеко одмакло, јер и даље ниједна црна тачка на путевима у Српској није санирана.

Иако су “Путеви Републике Српске” још у првој половини 2018. године најављивали да је урађен план за санацију три најопасније кривине, Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта, ни до данас оне нису “испеглане”. Запело је, наводно, код имовинско-правних односа, а док они не буду ријешени, немогуће је обезбиједити грађевинске дозволе.

Као и безброј пута до сада административне процедуре коче почетак конкретних радова и док све дозволе и сагласности не буду обезбијеђене, ни багери не могу изаћи на терен.

У готово свакој досадашњој анализи надлежних на листи најопаснијих мјеста на путевима у Српској налазе се исте дионице. Без обзира на то, бројање опасних дионица ради се за сваку годину испочетка. Никако да се крене са конкретним радовима и спровођењем мјера за спас живота у саобраћају.

И док црне тачке односе младост, ми изнова бројимо и таман кад мислимо да смо на корак ближе конкретном рјешењу, дође зима па снијег прекрије опасна мјеста и опет догодине, с прољећем почиње нови круг бројања. Тако се већ годинама сви вртимо у круг.

Када се црним тачкама, а таквих је према посљедњем попису надлежних 41 у Српској, додају прекорачење брзине и алкохол у крви возача, црна статистика је неминовна. Само у прошлој години у 45 одсто саобраћајних несрећа са смртним исходом узрок несреће је био алкохол.

Ови проблеми нису од јуче. На њих се упозорава годинама, али то очигледно до ушију надлежних не допире. Углавном у жижу јавности прича о црним тачкама на путевима у Српској доспије када се проломи вијест да је млади живот угашен на некој од најопаснијих кривина.

Незамисливо је да за све ове године није могла бити санирана ниједна црна тачка. До сада су ваљда сви схватили да је неопходно потпуно промијенити систем рада и не враћати се стално на почетак. Можда није могуће све ријешити одједном, али бар ове три кривине о чијој се санацији прича годинама могу бити “исправљене” да би црни низ на њима коначно био прекинут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана