Знакови опасности

Ведрана Кулага Симић

Парализа власти на нивоу БиХ, која већ има завидан стаж, из дана у дан све више проблема и отвореним питања избацује на површину.

 

Како вријеме одмиче, низ проблема је све дужи, а једина ствар која може да прекине постизборну парализу јесте имплементација изборних резултата из октобра прошле године.

Звучи веома једноставно, али како у БиХ ништа није нормално, тако је и ово питање постало најтежа загонетка.

Иако стално слушамо “потребно је формирати власт на нивоу БиХ”, од тога, сем пусте приче, нема ништа. И ако је било корака напријед, услиједила су два или чак и три назад те приче о томе како изборни побједници, ако не могу да се договоре, треба да се повуку и оставе простор другима да то исто покушају.

Ту се поставља питање чему уопште избори, мада у овој и оваквој БиХ свако жели да се домогне власти, а мало ко ради у њеном интересу.

Због блокаде рада Савјета министара и Парламента БиХ бројни пројекти су заробљени у тим институцијама, а директно се тичу грађана, међу којима и они који су те недјеље у октобру прошле године обавили своју дужност на биралиштима, не слутећи да ће њихова воља тешко на ред доћи.

Међутим, новца има и он се троши. Иако институције не раде, плате и друге накнаде редовно се исплаћују онима који не раде. То је једноставно тако у БиХ на том заједничком нивоу, коме по обиму потрошње, могу да позавиде и далеко развијеније европске земље.

Како сада, ствари стоје, нису у блокади само те институције власти него и маса других јер је на десетине руководилаца, чланова одбора, комисија свој мандат окончало, а њихови насљедници нису још именовани.

Ту сада многи траже своју шансу да поставе своје људе, јер док једни тврде да то треба урадити власт у техничком мандату, а друга страна да треба да прво ставити тачку на формирање власти па тек онда се ухватити у коштац са проблемима који се све више гомилају.

И ту се поново јавља једна од тешких ријечи за БиХ - прегласавање, што је један од знакова опасности које би требало поставити на многим мјестима у БиХ како би све упозоравали шта се може десити ако се пређе граница те ако се не пази и не држи правила и прописа на којима почива ова земља.  Јер то не може ништа добро да донесе, а договор и компромис морају бити основа на којој БиХ треба да функционише.

БиХ је у овој години “безвлашћа” изгубила превише, а понајвише у очима оних који су били те октобарске недјеље 2018. године на биралиштима.

И тога треба да буду сви свјесни, а не проводе дане смишљајући како ће још да закомпликују ситуацију и односе у овој земљи који, руку на срце, никада и нису били за похвалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана