Знају ли српски министри шта раде?

Жељка Домазет

Измјене и допуне Кривичног закона БиХ, којим је предвиђено кажњавање негирања геноцида или злочина против човјечности затвором од пет до десет година, опет је, по ко зна који пут, на видјело изнијело апсурдност политике коју воде странке из Републике Српске, а које чине власт на нивоу БиХ.

Министри у Савјету министара БиХ из РС Мирко Шаровић, Драган Мектић и Игор Црнадак, који додуше није присуствовао сједници на којој су усвојене ове измјене закона, јуче су саопштили да ће новонасталу ситуацију рјешавати неусвајањем записника са сједнице на којој им је овако озбиљно питање промакло.

Ако се интереси РС чувају тако што ће министри који долазе из овог ентитета утицати на записник неке сједнице, онда заиста "честитамо на одбрани".

Како је ријеч о овом врло важном законском рјешењу, опција коју су могли изабрати била би далеко честитија и јаснија. Приликом гласања о законском приједлогу могли су без устезања напустити сједницу Савјета министара и без јасног уважавања свега онога што је став институција Републике Српске не гласати. Тиме Савјет министара не би имао кворум и сједница би била прекинута. Могли су одгодити гласање, што није непознаница у раду Савјета министара и сачекати да буду унесене корекције које ће сачувати бар минимум њихово, али што је много важније, достојанство огромне већине становника РС, па потом подићи руку. Но, сада је већ касно.

По оној народној: "Није мајка клела сина што се коцкао, него када се почео вадити" услиједила су оправдања српских министара. Након што се јавност Републике Српске усталасала и Министарство правде јасно рекло да нису испоштовани ставови Српске, српски министри немушто су почели да се извлаче на расправу и записник. Да није тужно било би смијешно.

Онај ко интересе Републике Српске и њених институција брани накнадно, јасно је као дан да није ни стасао за одбрану. Записник и стенограм неће помоћи да овај циркус од закона не буде убачен међу посланике, који ће се око њега обрети као око оглодане коске. 

Надгорњавање и неадекватна комуникација српских министара са институцијама РС видљива је и са Марса, као и то да такав начин рада неће донијети добро људима који у Српској живе.

Да ли то знају они који неупућени, незаинтересовани или обманути подижу руку за нешто што иде на штету онима који су их у фотеље изабрали? Одговор је јасан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана