Злоупотребе помоћи

Свјетлана Шурлан

Многи нису остали равнодушни на слике разарања градова усљед катастрофалних поплава широм Српске, на слике опустошених домова, прихватних центара, угинуле стоке...

Како се почела прикупљати помоћ за угрожено становништво тако се почела показивати и хуманост људи.

Многобројне акције виђене су и још трају. Од дјеце у вртићима, до пензионера, сви су спремни да издвоје понешто како би помогли поплављенима.

Помаже како ко може, неко мање, неко више, али сви са истом намјером, да угрожени бар дјелимично поврате топлину претходног дома.

Међутим, заједно са акцијама прикупљања помоћи аутоматски су сви почели да размишљају о могућој злоупотреби, о томе да ли ће помоћ заиста стићи до угрожених породица, старих лица, дјеце... До оних којима је најпотребнија.

Због бојазни од злоупотреба усљед гомиле информација (од којих су већина, срећом, биле лажне) многи су се одлучили да директно уручују помоћ, без посредника, јер је тако "најбоље". Истина и приликом тога може се десити да неко добије "мање", а неко "више", али хуманисти су то правдали потврдом да је помоћ тако сигурно додијељена.

Ипак, и поред гомиле дезинформација у вези за злоупотребама и крађама помоћи, сигурно је да злоупотреба има, да има крађе, да има неравномјерне расподјеле... То су и надлежни потврдили. За све то има и пребацивања одговорности и тога ће бити још.

Јер у сваком житу има кукоља који га трује и одузима оно најбоље. Јер има и оних који су спремни да искористе туђу несрећу. Потврду за то добили смо, на велику срамоту, и пљачком Католичке цркве у Добоју у којој је била смјештена хуманитарна помоћ. Лопови су однијели пакете са храном и хигијенским средствима. Свако са имало савјести запитаће се како то неко може да украде од оних за које та помоћ живот значи?

Сваку злоупотребу и крађу па и покушај злоупотребе и крађе свакако треба најстроже санкционисати, а полиција, правосуђе, власт и сви заједно смо на потезу. Да покажемо да нећемо да допустимо да се краде од оних којима је вода већ све украла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана