Злоупотребе на интернету

Анита Јанковић Речевић
Злоупотребе на интернету

Да виртуелним свијетом марширају бројни преваранти који на разне начине покушавају да остваре одређену материјалну корист можемо се, нажалост, увјерити сваки дан. Од хакерских напада, обећања брзе зараде, преко лажних савјета и реклама препарата за лијечење, што је посебно опасно јер су на мети често имена еминентних љекара који буду изложени злоупотреби имена, каријере и постигнућа.

Показује то најновији случај злоупотребе, односно крађе идентитета познатог бањалучког кардиолога Александра Лазаревића.

Наиме, на друштвеним мрежама појавила се реклама за чај “хџпертеа” који наводно пацијентима препоручује поменути љекар. Да би обманули купце и продали што више тог чаја, преваранти са интернета су искористи Лазаревићев идентитет који због својих постигнућа на пољу медицине има висок кредибилитет, поштован је и цијењен код пацијената.

И то није први такав случај крађе идентитета којим се грађани наводе да купе сумњиве лијекове. Негативно искуство те врсте прошле године имао је и кардиолог Елмир Јахић из Тузле. Виртуелни преваранти његово име искористили су за потребе рекламирања препарата који наводно за дан чисти крвне судове.

Сличних случајева злоупотребе било је и у земљама региона, а да рекламирају “чудесне” лијекове на друштвеним мрежама докторе су махом упозоравали пријатељи и познаници, због чега су љекари били принуђени да јавно реагују, ограђују се од таквих реклама и препарата да би заштитили своју стручност, али и упозорили пацијенте да не насједају на лажне објаве које су ништа друго до “продаја магле”.

Огласи овакве врсте могу проузроковати бројне проблеме, јер су повезани са здрављем људи. Осим саме крађе идентитета, што је само по себи кривично дјело, нарочито је под знаком питања квалитет и садржај лијека који купцима нуде. Да ли је и у којој мјери препарат опасан по људе, да ли је токсичан и код кога може изазвати контраиндикације, питања су на која нема одговора.

Ови примјери још једна су потврда грађанима да без обзира на здравствени проблем који имају не смију дијагнозе, процедуре лијечења и препарате тражити на интернету. Наш народ је познат као неко ко радо спас тражи у народној медицини па се “Гугл доктор” за многе наметнуо као идеално и брзо рјешење. Међутим, олаким вјеровањем у “магичне” чајеве, таблете, мелеме, капи... осим што могу ојадити новчанике, будући да ти препарати које рекламирају на интернету нису нимало јефтини, могу угрозити и своје здравље, јер набавком тих медикамената купују “мачка у врећи”.

Без обзира на добре информативне стране интернета, оних лоших је море, због тога опреза никада доста, а одлазак код љекара и куповина лијекова у апотекама једино је сигурно рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана