Злоупотреба устаљена пракса

Жељка Башић
Злоупотреба устаљена пракса

Истражна комисија, која је основана искључиво у намјери да провјери да ли је било малверзација при додјели ЦЕМТ дозвола за међународни транспорт превозницима у БиХ, без претјераног напора дошла је до закључка да су у процедурама издавања дозвола прописи кршени у запањујућој мјери.

У том сазнању највише су им, каже предсједавајући Истражне комисије Драго Калабић, помогли управо чланови комисије која је додјељивала ЦЕМТ дозволе.

Поражавајуће је то што је утврђено да комисија која је дозволе дијелила, скоро никада није радила према правилнику, већ према "устаљеној пракси" која би, ето, требало да значи неку врсту аргументованог оправдања.

Чак је и оријентациона анализа, коју су појединци сачинили у намјери да сазнају ко је развио бизнис ЦЕМТ дозволама, показала да се дозволама заиста трговало и да трговаца или посредника у трговини има и у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

У прошлој години БиХ је одобрено укупно 848 ЦЕМТ дозвола из редовног и 283 из резервног контингента, које се, уз одобрење надлежне агенције у Паризу, додјељују као замјенске у случају да се нешто догоди са редовним дозволама.

Према информацијама Министарства транспорта и комуникација БиХ, од 283 замијењене су 134 дозволе, али сумњу у податке Министарства унијела је евиденција надлежне агенције у Паризу према којој је потврђена замјена за само 21 ЦЕМТ дозволу.

Упућени указују на то да постоји и утврђени цјеновник на црном тржишту, према којем се цијене дозвола крећу од пет до десет хиљада евра.

Осим што су стекли новчану корист, трговци дозволама нарушили су и прописно уређени баланс у додјељивању дозвола на штету превозника из Републике Српске.

За сада је Тужилаштво БиХ подигло оптужнице против седам особа, службеника Министарства транспорта и комуникација БиХ, који се терете да су као одговорна лица донијели одлуку о додјели 247 дозвола правним лицима од којих чак 128 не испуњава законске услове.

Како се клупко одмотава, све је изгледније да је у додјели дозвола главни принцип био - ко да више новца њему дозвола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана