Злоупотреба пензија

Милијана Латиновић

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске годинама води борбу са разним преварантима који на све начине покушавају да се дочепају пензије на коју немају право.

 

Међу њима нису ријеткост ни несавјесни насљедници који све чешће "заборављају" да пријаве смрт чланова породице, па мјесецима касније примају њихове пензије.

Тако су за десет мјесеци ове године 33 насљедника прећутала смрт пензионера и на тај начин оштетили Фонд ПИО РС за готово 25.000 марака.

Шта је у главама оних који узимају новац на име мртвог дједа, баке, супружника или неког другог члана породице, то знају само они.

Без имало страха да ће бити ухваћени у кршењу закона и да ће једног дана новац до којег су на превару дошли морати да врате, покушавају да преваре и закон и државу.

Таквима ништа није свето, па ни смрт најмилијих.

Олако заборављају да су им најмилији током дугогодишњег рада здравље оставили на радном мјесту и да им је та муком зарађена пензија понекад једва била довољна за лијекове. Сувише брзо су заборавили и са колико љубави су им од те исте пензије куповали слаткише, па на име њихове смрти желе да се окористе.

Није тајна ни да је на овакав чин многе натјерала мука, она највећа, животна. У времену немаштине и беспарице, када многи доручак траже на дну контејнера, ништа више не може да нас изненади.

Многи прећуте смрт најближих, јер им је њихова пензија била једини извор прихода. Ћуте јер знају да без те пензије сутра неће имати ни за кору хљеба. Свјесни су да крше закон, али другог избора немају.

Какав год био разлог, оправдања за кршење закона не може и не смије бити. Преваре никада никоме ништа добро нису донијеле.

Оваквим поступцима преваранти само прљају сјећање на оне које треба да поштују и послије смрти.

И Фонд ПИО треба да обрати више пажње на овакве и сличне проблеме и пооштри контроле, јер због "лажних пензионера" трпе хиљаде часних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана