Злоупотреба Aндрића

Горан Маунага

Иво Aндрић, “Стар травел” и “Мекдоналдс”. Довољно је уз име јединог српског нобеловца само изговорити те појмове, називе фирми, па да свакоме одмах буде јасно да ту нешто не штима.

A да то није у реду, требало је на првом мјесту да провјере и знају надлежни у Влади Српске и Министарству трговине и туризма, дакле они који су све аминовали и највише новца за поигравање Aндрићевим именом издвојили.

То, дакле оно основно у том послу - провјеру и промишљање, они нису урадили и зато је наш новац послужио за невиђено неозбиљну игру именом Иве Aндрића од стране неке приватне туристичке агенције.

На шта све човјек данас није спреман због новца! Тако су насмијане менаџерке “Стар травела” (а и не биле онолико насмијане кад им одавно није легла оваква гажа типа “лова је добра, а пос'о лак”) одлучиле да “промовишу” Aндрића у “Мекдоналдсу”.

Ем Aндрићево име и дјело нису заштићени законом, ем званичне институције финансирају духовну срамоту, ем све то “организује” и води нека приватна туристичка агенција, ем је “Караван Aндрићевим стазама” приређен у националном позоришту, ем је Aндрићево име комерцијализовано у “Мекдоналдсу”. Мало ли је?

Е сад, поред очигледне кривице гладних, а преварантских београдских агенткиња, морамо се запитати колико смо, и ко од нас, у свему томе одговорни и докле ћемо допуштати да нас варају на овако мизеран начин уз несхватљиво срозавање Aндрићевог имена и дјела?

A ако се заиста ради о чистој наиви, морамо се запитати, а првенствено домаћи функционери који су све одобрили, докле ћемо насједати “пројектима” из Србије и иностранства. То се често дешава због наивног вјеровања да је туђе боље, али надлежни би требало да утврде има ли “уграђивања” појединаца у те послове путем олаког одрицања од туђих, дакле наших пара. У овом случају је јасно да дотичне даме овдје нису дошле ни због Aндрића, ни због нас, ни за рачун неког општег, вишег интереса. Њих је водио најприземнији, искључиво лични интерес, брза и лака зарада.  

Мада је и најнегативнија критика често реклама, како ће сигурно овај коментар схватити и “стартравелске” гошће из Београда, на крају их ипак молимо да нас више не помажу и културно не уздижу. Молимо вас, оставите нас, сами ћемо.

Јер нема сумње да би и сам Aндрићев несрећни јунак Aлија Ђерзелез на све ово рекао: “Свијет је пун гада”!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана