Злочини

Горан Маунага

Иако су детаљи о ратним злочинима почињеним током рата над Србима на подручју Зенице већ годинама јавна тајна, никада није било ни истраге а камоли подизања оптужнице. Битан корак у том правцу учинио је прије неколико дана потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо кад је Тужилаштву БиХ прослиједио документе о ратном злочину почињеном у априлу 1994. године у Возући.

Јесте да је ту ријеч о злочину над једним човјеком, над Србином коме су муџахедини одсјекли главу што је током рата било учестало на том подручју, али је то важно због отпочињања процесуирања и коначног отварања те добро чуване "тајне". То значи да постоји нада да би се могло доћи и до починилаца осталих злочина почињених над Србима на том локалитету.

Јако битно је и то што су међу документима прослијеђеним Тужилаштву и докази да су за тај злочин знали, и да су се десет метара од тог мјеста налазили високопозиционирани војни и полицијски функционери РБиХ Сакиб Махмуљин и Шефик Џаферовић, па и тадашњи предсједник РБиХ Алија Изетбеговић.

Добро је и то што је Кебо, након што је документе предао Тужилаштву, о детаљима садржаја те документације обавијестио и јавност. На тај начин, бар у овом случају, биће спријечена устаљена пракса тужилачког адактирања таквих и сличних предмета, уз отварање могућности да се коначно дође до починилаца ратних злочина над припадницима српског и хрватског народа у зеничкој регији.

Тако су одавно стопирани предмети злочина почињених над Србима у петом павиљону КПЗ-а Зеница, злочина почињених над Хрватима у зеничкој Музичкој школи и убиство зеничког љекара Вељка Сладојевића добили нову шансу коначног процесуирања. Предмети су дуго, још од 1996. године, шетали између локалних и кантоналних судова и тужилаштава у Травнику и Зеници да би завршили у Тужилаштву БиХ.

А Тужилаштво до данас није образложило зашто нису бар саслушани осумњичени за те злочине Ахмед Шаковић, Јасмин Исић, Вахид Карамуја, Смајо и Сејад Османовић, Един Хакановић, Џемал Мердан, Захид Делић, Асим Шувалић...

Џаферовић је најавио тужбу против Кебе, али је мало вјероватно да ће га заиста и тужити јер је чињеница да су он и Махмуљин све вријеме рата били најодговорнији полицијски и војни функционери на том подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана