Злочини

Ведрана Кулага Симић

(Не)процесуирање ратних злочина, првенствено оних који су почињени над Србима, обиљежило је протеклих 20 година откако је стављен потпис на Дејтонски мировни споразум и од када је ова земља почела да "живи" као заједница састављена од два ентитета.

И та прича још није завршена нити ће ускоро, како сада ствари стоје, и добити свој епилог.

Разлог за то јасан. И даље се из сценарија већине правосудних институција бришу или се остављају по страни, дијелови који се односе на страдања Срба.

И шта је сад тим предметима? Шта је са тим злочинима? Докле се дошло са процесуирањем одговорних?

Да ли се мрднуло даље од почетка? Да ли ће се иста слика и исте ријечи бити исте и за још 20 и кусур година?

Мисија ОЕБС-а у БиХ представила је јуче Мапу процесуираних ратних злочина у БиХ чије је циљ, како је речено, унапређење приступа јавности информацијама о предметима ратних злочина широм БиХ.

Показало се да се, барем када је Суд БиХ у питању, ради или су завршени предмети у којима су у око 70 одсто њих за злочине процесуирани Срби, а без података о више од 1.000 пријава које је Министарство унутрашњих послова РС доставило због основаних сумњи да су над Србима почињени ратни злочини.

Нико не оспорава да је било злочина над Бошњацима и Хрватима, али било их је и над Србима и за то неко мора да одговара.

Морају се покренути процеси јер су се изјаве да се окончање великог броја истрага очекује "ускоро" чуо много пута током протекле двије деценије. А показало се и доказали само једно - да ускоро може бити и јако дуго.

Рат и ратне злочине памтиће још многе генерације. Неправда ће се преносити са кољена на кољено, ма како се до краја одиграо овај филм у коме су Срби, па свим параметрима, добили улогу негативаца и злочинаца.

Писци су одавно познати јавности, али, изгледа, исправка техничке грешке у одјавној шпици још траје и нема назнака да ће се то убрзо промијенити. Нажалост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана