Злочини пума

Сандра Милетић
Злочини пума

Седморица бивших припадника 7. гардијске бригаде Хрватске војске - "пуме", који су осумњичени за убиство петорице заробљених војника Војске Републике Српске за вријеме акције "Маестрал 2" 1995. године у Млиништима код Гламоча, коначно су се нашли пред лицем правде.

Против њих су, за сада, поднесене пријаве због ратног злочина и одређен им је притвор.

Оно што је у овом случају подједнако битно, као и само њихово хапшење, јесте и то да се опет отворило питање учешћа ХВ-а (дакле војника друге државе) у рату у БиХ на основу споразума Туђман - Изетбеговић, односно сплитске декларације. Јер хрватски војници починили су бројне злочине над Србима РС и БиХ, између осталог, и онај у Мркоњић Граду, за које до сада још нико није одговарао.

Центар за истраживање ратних злочина РС је са невладиним сектором већ покренуо иницијативу да се потписници сплитске декларације, на основу које је ХВ ушла на територију БиХ, прогласе за чланове удруженог злочиначког подухвата против РС. Међу живим потписницима само су Харис Силајyић и Крешимир Зубак.

A да међу починиоцима и налогодавцима злочина над Србима у БиХ има и оних који су били у самом врху ХВ-а, под чијом су командом били хрватски војници, показује и чињеница да је првоосумњичени у случају убиства петорице српских војника бивши замјеник команданта "Пума" бригадир Емил Црнчец. Он је до недавног пензионисања на сопствени захтјев, био замјеник начелника Оперативне управе Главног штаба ХВ-а, а био је и кандидат за члана хрватске NATO делегације.

Злочин над српским војницима наводно је наредио командант 7. гардијске бригаде генерал Иван Кораде.

Код Црнчеца је приликом претреса полиција пронашла три кутије разних докумената у вези са операцијом "Бљесак", "Олуја" и "Маестрал", што би, такође, требало да разјасни злочине почињене у тим акцијама.

Поред Црнчеца, за злочин у Млиништима оптужени су и Ненад Јуринац, који је такође био у штабу бригаде, као и Тихомир Шаворић који је послије рата изабран за градског одборника у Иванцу.

Српска очекује да ће ухапшена седморица "пума" бити одговарајуће кажњени и да ће услиједити нова хапшења одговорних за злочине. Да ли ће тако бити и да ли ће и они који су хрватској војсци дозволили улазак на територију БиХ бити кажњени, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана