Злочини над Србима

Горан Маунага
Злочини над Србима

Надајмо се да је оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против Миралема Мацића, оптуженог за ратне злочине почињене над српским цивилним становништвом у Брадини код Коњица 1992. године, само почетак тужилачког процеса који би неминовно требало да резултује подизањем оптужнице због удруженог злочиначког подухвата против српског народа на подручју Коњица.

У противном, ова, или евентуално још неколико појединачних оптужница, неће скоро ништа да значе. Тачније, у том случају то би био само покушај минимализовања стравичних злочина почињених у општини Коњиц и избјегавање да у том класичном примјеру удруженог злочиначког подухвата пред лице правде изађу најодговорнији.

Многе оптужнице из Хашког трибунала јасно дефинишу шта је то удружени злочиначки подухват, у шта се више него уклапају дешавања у општини Коњиц из 1992. године.

Aли не само у општини Коњиц, него на цијелој територији Федерације БиХ, односно тадашње РБиХ која је била под контролом Aрмије РБиХ, организован је удружени злочиначки подухват над српским народом.

Све то испланирано са нивоа тадашњег Предсједништва РБиХ, Владе, Министарства одбране, команданата Aрмије РБиХ...

Конкретно, на територији општине Коњиц удружени злочиначки подухват режирали су тадашњи Кризни штаб општине Коњиц, предсједник те општине, начелник и командири полицијске станице, као и тадашње политичко вођство.

На територији коњичке општине те 1992. године убијена су 172 цивила српске националности, а сва српска села су уништена. Сви Срби с те територије су протјерани, а преко 300 српских цивила прошли су кроз логоре.

За све то постоје непобитни докази, а Тиму МУП-а РС за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина већ годинама су познати и сви непосредни извршиоци тих ратних злочина.

Aко Тужилаштво БиХ и даље буде избјегавало да подигне оптужнице за удружени злочиначки подухват на подручју Коњица, биће то само још један знак да је нешто и те како труло у тој институцији и да би оно што прије требало да буде темељито реформисано. У противном, с обзиром на то да ратни злочин не застаријева, Република Српска сигурно има ресурсе да преузме посао који Тужилаштво БиХ није хтјело, или није знало да одради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана