Злочини над Србима

Горан Маунага

Иако је Комисија за истраживање страдања Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја и осталих за Сарајево формирана 2006. године, а тим SIPA за истраживање злочина у том граду почетком 2013. године, злочини над Србима никада нису истражени, одговорни нису процесуирани, а нестали сарајевски Срби нису пронађени.

Тужилаштво БиХ је прва адреса на коју се треба обратити по питању разлога за тако неуспјешан посао, иако тамо тврде да раде у складу са Стратегијом за рад на предметима ратних злочина и да процесуирају све предмете, па тако и оне који се односе на ратне злочине почињене над припадницима српске националности у Сарајеву.

Међутим, том чудном тврдњом не могу ни сакрити ни демантовати потпуно негативан извјештај судије Џоане Корнер о раду Тужилаштва баш на тим предметима. Не могу прикрити ни чињеницу да је сада суспендовани главни тужилац Горан Салиховић приоритет давао раду на једноставнијим, умјесто на тежим предметима ратних злочина, чак кажњавајући оне који су покушали да раде онако како то налаже стратегија.

Чињеница је да је Тужилаштво обуставило истрагу за Добровољачку улицу, да је обуставило ексхумације на сарајевској депонији у Бућа потоку, на Казанима, на Алипашином пољу. То су само неки од познатијих предмета, а у SIPA знају да су у протеклом периоду Тужилаштву поднијели више од 100 комплетних извјештаја у вези са злочинима почињеним над Србима. А само у Тужилаштву знају зашто за највећи број тих случајева нису припадницима SIPA дали никакву другу наредбу ни било какав захтјев за допуну да би поступак био окончан.

Зато је за похвалу то што је поднесена иницијатива за формирање нове комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године. А ако бошњачки политички представници спријече њено формирање, биће очигледно да не желе откривање истине о страдању сарајевских Срба и о онима који су те злочине починили.

То, наравно, не би било ништа ново, али би бар и дефинитивно било јасно да од политичког Сарајева и Тужилаштва БиХ Српска више не треба да очекује ништа о том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана