Злочини и свједоци

Горан Маунага

Тужиоци Тужилаштва БиХ треба да хитно покрену кривичне поступке, односно да истраже случајеве свједока у предметима ратних злочина који мијењају исказе, лажно свједоче и одједном, уз изненадну амнезију, одустају од свједочења.

Таква „пракса“ узима све више маха, а најдрастичнији случај био је у предмету против Насера Орића, у којем је јавна тајна било то да свједоке подмићују износима до 50.000 марака.

То се наставило у предмету против Елфете Весели, оптужене за изузетну крволочност и иживљавање док је убијала једанаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића у Доњој Каменици код Братунца, а како ствари стоје и у предмету против бивше припаднице ХВО-а Азре Башић, оптужене за злочине над Србима у Дервенти. Након што је Тужилаштво БиХ измијенило оптужницу против ње баш због проблема са свједоцима, не би било изненађење ни да и она буде ослобођена.

И поред најаве једног тужиоца да ће у тим предметима почети да покреће поступке против таквих свједока, то се још није десило, па се још не назире евентуални крај оваквим случајевима.

С друге стране, свједоци који свједоче у предметима ратних злочина почињених над припадницима бошњачког народа у потпуно су другој ситуацији.

У таквим предметима истражиоци СИПА и Тужилаштва БиХ већ годинама користе присилу приликом испитивања свједока и, још горе, нико никад у тим институцијама није покренуо питање одговорности тих насилника, који, под изговором професионалне истраге, свједоцима пријете и присиљавају их да дају лажне изјаве.

Тако у предметима ратних злочина „Кравица“, „Патковци“ у општини Сребреница те у предмету „Корићанске стијене“ већ годинама постоје тврдње свједока да су им истражиоци пријетили и од њих узели изјаву под присилом. Већина тих и таквих истражилаца напредовала је у послу, док су оптужени у тим предметима осуђени на дуготрајну робију само на основу тих првобитних, изнуђених лажних изјава.

И док су свједоци у предметима против српских оптуженика у страху да и они не буду оптужени у случају да свједоче у корист оптужених, свједоцима у случају Орића и сличних дозвољено је све, чак и лажно свједочење.

Непокретање кривичних поступака против таквих представља даље урушавање већ срозаног дигнитета бх. правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана