Злочини и нестали

Ведрана Кулага Симић

Годину по годину, и наниза се њих двадесет. Већ двије деценије многе породице траже истину о страдању својих најмилијих, али и истовремено не престају да се врте у зачараном кругу пустих обећања и лажних нада да ће сви одговорни одговарати и бити кажњени.

Јер и бројни Срби су страдали у немилим догађајима почетком деведесетих година - у Сарајеву, Зеници, крајишким општинама и другим дијеловима БиХ гдје, можда, и данас почивају скривене њихове кости. А истина о њиховој судбини се ни послије двије деценије не зна.

И томе се мора стати у крај, јер године доносе заборав. Хтјели ми то или не. Мора се сазнати и јавно рећи ко су одговорни за страдања Срба у протеклом рату. Ко су ти који су "прекинули" животе стараца, жена, дјеце, као и глава домаћинстава. Рећи, доказати и извести их пред лице правде.

Иако годинама многи упућени упиру прстом у неке од њих, суд и казна још бјеже барем један корак испред. Зато се надајмо да ће најављене активности Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС показати да и за српске жртве постоји правда.

Центар ће истраживати и ратне злочине у општини Завидовићи, на Озрену, у Возући и Какњу, а акценат ће бити на истраживању ратних дешавања у сребреничкој регији, западнокрајишким општинама, Сарајеву, али и у Зеници и Завидовићима како би се стало у крај манипулацијима са бројем жртава, али и убрзало процесуирање ратних злочина и тражење несталих.

Центар ће уз ова истраживања радити и на формирању базе података несталих и размијењених живих и мртвих од 1991. до 1996. године, на пројекту пописа и евидентирања српских жртава у рату у БиХ од 1992. до 1995. године.

Протекле године су обиљежиле бројне манипулације бројевима, а при томе се увијек некако умањио број српских жртава, без обзира на чињенице, податке бројних удружења, у поређењу са бројем страдалих Бошњака. Томе се мора стати у крај и видјети колико је ко изгубио и на који начин. Без превара и лажи.

Данас је истина да истину чекају многи злочини и жртве. Она мора изаћи на видјело, јер то заслужују и настрадали и они који, на неки начин, и живе само за ту истину. Двије деценије су иза нас, а бројне породице још чекају да се једном за сва времена запише да су и Срби страдали и да и српске мајке живе од годишњице до годишњице. Чекајући истину, чекајући правду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана