Злочини и казне

Ведрана Кулага Симић

Тешке ратне приче из деведесетих година прошлог вијека још не завршавају, а један од разлога за то лежи на адресама правосудних и истражних институција, агенција и других у БиХ и шире.

У посљедњем рату злочина је било на свим странама, па би казне требало да стигну све оне који су их и починили. Међутим, у пракси је слика сасвим другачија.

Јасно је да нико не може промијенити прошлост, али не може ни да је игнорише, а свједоци смо да је, нажалост, управо тако.

Таква политика не води никуда. Не може се криваца за рат и за све стављати за врат само једном народу јер истина је да су и Срби страдали, да српске породице и даље траже посмртне остатке својих најмилијих, да оплакују гробове настрадалих и да чекају правду. Дуже од двије деценије.

Такав је случај у Коњицу и околини.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су у понедјељак 13 некадашњих припадника Армије и МУП-а РБиХ и Територијалне одбране у тој општини, а осумњичени су за злочин против човјечности над више десетина Срба у том граду и околним мјестима почињених у прољеће и љето 1992. године.

Дакле, ухапшени су након више од 25 година, али битно је да се клупко почиње одмотавати. Истина то преспоро иде када је ријеч о злочинима почињеним над Србима, међутим и то је знак наде да злочинци изађи пред лице правде.

На то мјесто треба да стигну и бројни други предмети, а не да остају под велом тајне и прашине. Само таквим поступањем и БиХ може да добије шансу за боље сутра што и жели већина њених становника.

Истина и правда за све народе су кључ за опстанак ове земље. Сви који су починили злочине треба да буду кажњени за сва недјела која су им „за вратом“, оно мало свједока немилих дешавања треба да кажу шта знају и шта су видјели, а судије треба да суде по праву, а не националности или овим и оним симпатијама.

Посљедња хапшења за злочине у Коњицу дају трачак наде да ће они који су починили злочине над Србима и одговарати за исте, добити казну коју заслужују, али само ако све буде ишло како налаже теорија и заклетва, а не досадашња пракса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана