Злочини без казне

Горан Маунага

"Брадина" и "Јошаница" само су два од великог броја предмета ратних злочина почињених над Србима за које су поднесени извјештаји, за које постоје свједоци и необориви докази али који, "захваљујући" правосуђу БиХ, никада нису процесуирани.

Ова селективна правда не може више бити оправдавана ни тврдњом из Тужилаштва да у свим предметима "приоритет имају они гдје је почињено највише злочина". Јер, чак и у случају да та флоскула и има оправдање, до данас би ваљда на ред дошао бар неки од већих случајева у којима су жртве били Срби. Тужилаштву БиХ ништа не значи то што је МУП РС у својим извјештајима у тим предметима навео кривце, осумњичене починиоце злочина. Они нису ни саслушани, а камоли да су приведени, процесуирани и осуђени. Јер шта су за Тужилаштво десетине убијених недужних српских цивила, који су ликвидирани само зато што су Срби? Шта значи Тужилаштву то што је у Брадини само у једном дану сравњено са земљом читаво српско насеље у коме је било око 400 домаћинстава? Или то што у том селу Срба више и нема? Очигледно, ништа.

У Тужилаштву не мора нико ни да одговори на ова питања јер њихов досадашњи нерад на том и другим, сличним предметима, говори јасно какав им је став о тим случајевима.

То је став који, наравно, никад неће бити изговорен гласно, али очигледна вишегодишња смишљена опструкција, једноставно, не може да значи ништа друго него да их није брига.

Међутим, они који у БиХ опструишу тако осјетљиве ствари, баш због тога, због те опструкције предмета ратних злочина почињених над Србима, никада не би смјели ни да помисле, а камоли да спомену помирење, суживот, заједничку БиХ. Јер они су најодговорнији зато што свега тога нема. Нити ће га, с таквим њиховим "радом", икада бити.

Узалуд чак и министар унутрашњих послова РС упорно говори о томе да нема разумијевања у Тужилаштву и Суду БиХ када је ријеч о ратним злочинима почињеним над српским становништвом и извјештајима МУП-а те да се ради о селективној правди.

Све то никада неће бити заборављено, што свједочи и редовно служење литургија и парастоса за страдале, али представници Српске, такође, никада не треба да одустану од процесуирања више од 1.000 извјештаја које је за злочине над српским народом Тужилаштву БиХ поднио МУП РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана