Злочин у Великом парку

Горан Маунага

Подизање оптужнице за ратни злочин почињен над заробљеним припадницима ЈНА у сарајевском Великом парку у априлу 1992. је мали корак за Тужилаштво БиХ, али велики за правду.

Тај поступак је значајнији кад знамо да дуже од двије деценије трају опструкције предмета ратних злочина почињених над припадницима српског народа и да су у БиХ на слободи чак и они против којих постоје необориви докази да су починили ратне злочине.

На страну то што се унапријед зна да покушаји прикривања тог злочина и "минирања" судског процеса и даље неће престати, чињеница да је Тужилаштво оптужило бар четворицу битних у командовању и извршењу тог злочина, јако је важна.

Јер немогуће је да баш сви предмети ратних злочина почињених над Србима буду адактирани или да иду на начин присиле и уцјене према свједоцима те куповине свједока, како је то случај, рецимо, у предмету "Насер Орић". Неко ће, ваљда, и да одговара.

Овај предмет је битан јер је и прије почетка рата показан однос сарајевских бошњачких власти према ЈНА и њихова намјера разбијања заједничке државе Југославије и, поготово, однос према Србима, најава зла које их у том граду очекује у наредном периоду.

Зато треба вјеровати у то да ће, кад-тад, због почетка свих зала, одговарати они који су покренули и учествовали у рушењу СФРЈ, тадашње пуноправне чланице Организације уједињених нација. А у склопу тога, наравно, и због напада на ЈНА.

Мада фризирана слика жртве и злочинца постепено почиње да блиједи, уступајући мјесто праву и правди, када је ријеч о процесуирању ратних злочина још ћемо се до стварне примјене права надгледати неправде, а злочинци ће још дуго ходати слободно поред нас.

То доказују и изјаве оптужених у предмету "Велики парк". Навикнути да су "браниоци" и "ослободиоци", годинама неаргументовано подржавани у фикцији да "бране своју земљу од агресора", изјављују да би опет све поновили.

И то је оно што је у БиХ језиво исто онолико колико и злочин који је почињен. То је оно што је пренесено на младе генерације и што БиХ никада неће дозволити да учини ни корак напријед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана