Злочин у Мркоњићу

Слободан Дакић
Злочин у Мркоњићу

Мркоњић Град у свом вишевјековном постојању и бурној историји можда нема значајнијег датума од 4. фебруара 1996. године.

Тог дана прије 15 година Мркоњићани су се послије петомјесечног избјеглиштва вратили на своја вјековна огњишта и започели нови живот у спаљеном и порушеном граду.

Њихову срећу због повратка у своје домове послије вишемјесечних избјегличких невоља помутила је чињеница да су у масовној гробници у православном гробљу пронашли тијела 181 убијеног српског цивила и заробљеног војника.

У јесен 1995. године подручје западнокрајишких општина окупирале су оружане снаге Хрватске војске, које су за 117 дана окупације починиле злочине и убиле 364 недужна цивила и војника, од чега 210 са подручја мркоњићке општине.

Слика о злочинима из Мркоњић Града обишла је свијет који је остао нијем и није осудио злочине хрватских оружаних снага. Нико није ни казнио злочинце. Као да те жртве нису биле људска бића која су имала право на живот.

Прошло је 16 година од тих злочина, а за злодјела нико није одговарао. Боли чињеница да још нико ни прстом мрднуо није да се покрене процес и осуде злочинци.

Суду у Хагу још прије десет година достављена је обимна документација о злочинима. У том суду предмет тежак четрдесетак килограма нико није ни отворио. Годинама је Карла дел Понте тврдила властима и породицама жртава да је предмет у фази "обраде" и да се припремају оптужнице. Нажалост, све је остало на обећањима и бацању прашине у очи породицама жртава.

Тужилаштво из Хага је предмет "спором поштом" послало у Сарајево. У Суду БиХ мјесецима су тврдили да је предмет и даље у Хагу, да би у Тужилаштву БиХ признали прије три године да је предмет код њих на "каљењу" и "обради". И од тада - ништа. Као да никога није брига.

Породицама остаје само да се надају да ће једног дана надлежни да схвате да је у Мркоњић Граду почињен злочин и да кривци морају да коначно буду кажњени. Правда је увијек била спора, али достижна, ваљда ће тако бити и овог пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана