Злочин у Мркоњић Граду

Слободан Дакић

Навршило се 16 година како су припадници регуларних војних јединица оружаних снага Хрватске и Хрватског вијећа одбране починили стравичне злочине у Мркоњић Граду за 117 дана окупације, у јесен 1995. и зиму 1996. године.

"Ослободиоци" су убили 364 српска цивила и заробљена војника, који су били криви само зато што су били Срби.

Протекло је више од деценију и по како становници Мркоњић Града и породице жртава ишчекују правду, да наредбодавци и извршиоци одговарају за стравичне злочине.

А ако је судити по садашњем "темпу" рада Тужилаштва и Суда БиХ, требаће бар још толико година да се сарајевски "прваши" сјете да је у Мркоњић Граду почињен стравичан ратни злочин и да почну бар да се распитују о судбини предмета, који је њима на процесуирање прије шест година вратило Тужилаштво из Хага.

Биро Владе Републике Српске за сарадњу са Хашким трибуналом доставио је прије десет година Суду за ратне злочине у Хагу обимну документацију о ратним злочинима које су починили Хрватска војска и ХВО. Документација тешка четрдесетак килограма "лежала" је и купила прашину у фиокама Хашког трибунала пет година. Када је  одлежала своју "казну", неко се сјетио у Хагу да пакет запечаћен врати у Сарајево Тужилаштву БиХ. Ни то није имало вајде.

Зашто? Као да српске жртве и њихове породице немају право на правду, на истину да су хрватске оружане снаге починиле злочин и са њихових вјековних огњишта протјерале више од 25.000 Срба. Порушено је и запаљено 1.608 кућа, 700 станова, а око 3.000 стамбених објеката је онеспособљено за становање. Ратна штета процијењена је на око 700 милиона марака.

Општина Мркоњић Град, суочена са чињеницом да ни Тужилаштво у Хагу, а ни Суд БиХ нису до сада "мрднули ни прстом", донијела је одлуку прије седам година да тужи Хрватску за ратну штету и урбицид. Обимна документација је прикупљена, а експертски тим адвоката чека процесуирање и пресуду неком од извршилаца ратног злочина, па да поднесе тужбу.

Због отезања Тужилаштва БиХ у Сарајеву да у "рад" узме "предмет ратни злочини у Мркоњић Граду" Савез логораша Републике Српске пресавио је табак и документацију са експертизом о почињеним злочинима прошле године предао државном тужиоцу Хрватске Младену Бајићу, али и Тужилаштву Србије за ратне злочине у Београду.

За сада и у овим тужилаштвима предмет се налази на "хлађењу", јер нема повратних информација да се нешто конкретно ради на  процесуирању извршиоца злочина.

До када ће тако бити, питају се Мркоњићани и породице жртава? Једина утјеха за њих је то што према међународном праву ратни злочини никада не застаријевају...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана