Злочин у Мркоњић Граду

Слободан Дакић
Злочин у Мркоњић Граду

Становници Мркоњић Града сваког 4. фебруара обиљежавају Дан општине, али се и присјећају прогона и петомјесечног избјеглиштва, као и страдања недужног становништва за вријеме окупације подручја ове општине у јесен 1995. године од стране оружаних снага Хрватске.

За 117 дана окупације, оружане снаге Хрватске починиле су злочин над 364 недужна цивила и заробљена српска војника, од чега је 210 са подручја мркоњићке општине. Само у масовној гробници у Православном гробљу у тој општини пронађено је 181 тијело. Жртве су на звјерски начин ликвидирали припадници хрватских оружаних снага. И поред доказа, који су му достављени, Хашки суд окренуо је главу од овог злочина.

Наиме, документацију, која је била прослијеђена Тужилаштву у Хагу, послије вишегодишњег "купљења прашине", Хаг је вратио у Суд БиХ у Сарајеву, који још ништа није предузео на процесуирању одговорних и извршилаца злочина.

Зашто? Као да српске жртве нису жртве. Као да српске жртве и њихове породице немају право на правду, на истину да су на подручју мркоњићке, али и сусједних општина у јесен 1995. и зиму 1996. године хрватске оружане снаге починиле злочин и са њихових вијековних огњишта протјерали више од 25 хиљада Срба. Порушено је и запаљено 1.608 кућа, око 700 станова, а око 3.000 стамбених објеката онеспособљено је за становање. Ратна штета процијењена је на 680 милиона марака.

Општина Мркоњић Град, суочена са чињеницом да ни Тужилаштво у Хагу ни Суд БиХ нису до сада "мрднули прстом", донијела је одлуку да тужи Хрватску за ратну штету и ратни злочин. Обимна документација је прикупљена, али правни експерти траже "модел" како да поднесу тужбу, јер то не жели држава БиХ, боље речено њен бошњачки и хрватски "корпус", јер би тим признали чињеницу да је Хрватска војска окупирала и била агресор у БиХ.

Ипак, трачак наде појавио се недавно када је Савез логораша РС сву документацију о ратним злочинима почињеним над Србима доставио Тужилаштву за ратне злочине Србије. У том "пакету" тешком неколико стотина килограма, нашло се и око 40 килограма обимне документације о злочинима у Мркоњић Граду. Ту су налази експерта патолога др Зорана Станковића, из београдске Војномедицинске академије који је вршио око два мјесеца ексхумацију жртава из масовне гробнице и чији налази недвосмислено потврђују да је над жртвама почињен ратни злочин.

Сви ти докази до сада нису били довољни да за злочине одговарају њихови наредбодавци и извршиоци.  Доказа је много, али је очито жеље надлежних тужилаштава и судова у Хагу и БиХ за истином и правдом мало. Зато се од тужилаштва у Београду очекује много.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана