Злочин у Кравици

Жељка Башић
Злочин у Кравици

Умјесто да славе Божић, мјештани Кравице већ седамнаест година сваког 7. јануара оплакују губитак најмилијих чији су животи трагично и на најсвирепији начин угашени на најрадоснији православни празник који симболизује породично окупљање и рађање новог живота.

Тако је било и ове године када је служен парастос за 158 српских жртава и положено цвијеће на централном споменику у Кравици. Од тих жртава, 49 убијено је у рану зору, у вријеме божићног уранка 1993. године.

Убили су их и мучили припадници муслиманских снага из Сребренице којима је командовао Насер Орић, а који је и даље на слободи.

У незапамћеном масакру, стотину и једно српско дијете остало је без једног или оба родитеља, без крова над главом, наде, путоказа, утјехе да им било ко и било шта може бити од помоћи.

Појединци из тог села изгубили су по седморо или осморо најмилијих у једном тренутку.

Умјесто да славе Божић у топлини својих домова, мјештани Кравице сјећају се стравичних призора у којима су мушкарци мучени па убијени, главе им вучене за возилима по улицама Сребренице, а цијело село запаљено.

Бол и вапај још су снажнији и гласнији јер за овај монструозни злочин нико није кажњен, а питање је и да ли ће икада и бити.

Сјећају се мјештани Кравице и сњежних сметова кроз које су борећи се са зимом, страхом и безнађем носили до Дрине рањене и дјецу у наручју да би спасили живу главу.

Према подацима Владе Републике Српске, снаге под командом Орића на подручју Сребренице, Братунца и Зворника у првој години рата (1992/1993) убиле су више од 1.200 српских цивила.

Према обавјештајним подацима Војске РС, Орић је лично руководио нападом на Кравицу, а, према непотврђеним информацијама, био је и на мјесту злочина.

Снаге под Орићевом командом починиле су сличне злочине и у другим селима, а правосудни органи у БиХ показали су, нажалост, небројено пута тиме што злочинце још нису казнили, колико уважавају српске жртве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана