Злочин у Добровољачкој

Жељка Домазет

У какав несагледиви амбис су пали правосуђе у БиХ и изградња њене демократије најочитије говори примјер Добровољачке улице.

Већ је прошло четврт вијека откако су на најзвјерскији начин побијени невини млади војници који су се налазили на одслужењу војног рока.

Нико још није одговарао за то иако је ријеч о једном од најстравичнијих злочина који су дириговани из највишег војног, политичког и полицијског живота тадашње РБиХ.

И поред безброј доказа, свједочења, видео-снимака и докумената пред лице правде нико није изведен.

Годинама су породице жртава и њихови представници покушавали да на мјесту страдања поставе спомен-плочу, али им то нису дозвољавале ни кантоналне ни федералне власти.

Уназад неколико година на дан страдања преживјели и породице звјерски побијених војника су уз будну пратњу полиције долазили у један дио Добровољачке улице, полагали цвијеће, палили свијеће и одавали им почаст.

Осим јаких полицијских снага, на том путу су их пратиле увреде и псовке са прозора и са улице цијелом трасом, а колона оних који су ишли да одају почаст достојанствено уз горке сузе је све то подносила.

Ове године ситуација је још гора. Због безбједносних разлога годишњица страдања се не може обиљежити у граду који за себе воли рећи да је мултиетнички.

Породице погинулих припадника ЈНА у Добровољачкој улици довољно су понижене чињеницом да овај случај није добио судски епилог, па их не треба излагати додатном понижењима у Сарајеву.

Земља у којој се након четврт вијека досипа со на рану оних који су уцвијељени и чији су најмилији страдали само зато што су се у погрешно вријеме нашли на погрешном мјесту, ни у ком случају не може рачунати на то да је данас-сутра зову цивилизованом и демократском.

Управо због Добровољачке и злочина без казне у овој земљи су и цивилизацијске и демократске норме погажене на најбестијалнији начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана