Злочин у Добровољачкој

Жељка Домазет

Да у БиХ правда не станује, показују многобројни примјери индоленције према ратним злочинима који су почињени током протеклог рата.

Један од најбољих примјера је злочин над војницима Југословенске народне армије који су звјерски, као глинени голубови, побијени у центру Сарајева у Добровољачкој улици прије готово четврт вијека.

Злочин је почињен над колоном голобрадих војника различитих националности која се по строгом договору и прецизно утврђеном рутом мирно повлачила из касарне. Тадашња бошњачка елита која је одлучивала о судбини ове земље не трепнувши је погазила договор, споразум и гаранције мировних снага Уједињених нација и ову земљу увела у четворогодишњи пакао од којег се, ни двије деценије након крвопролића, опоравила није. А млади људи послужили су различитим криминалцима, припадницима "Зелених беретки", Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране тадашње БиХ као згодна небрањена мета за испуњење циљева свих оних који су ову земљу хтјели да кроје само по својој вољи и мјери.

Иако је евидентно да је злочин почињен, још увијек није дошло до процесуирања и кажњавања оних који су га наредили и починили. Годинама из Тужилаштва ове земље породице побијених војника и јавност добијају празне одговоре да је истрага у току, а власти Сарајева не дозвољавају чак ни да се постави спомен-плоча која би подсјећала да је без икаквог разлога у центру Сарајева побијена невина младост и да они који дођу да обиљеже ово страдање имају гдје запалити свијеће и положити цвијеће.

Добровољачка улица одавно је добила други назив, а породице убијених и даље стрпљиво чекају да правосудне институције ове земље приведу правди све оне који су наредили злочин и окрвавили руке крвљу невиних младића, вјерујући да ће их правда једног дана ипак стићи како би се могла градити стабилна будућност. Не буде ли ова земља коначно злочине и злочинце назвала правим именом и процесуирала их без одлагања, и даље ће остати трусно тло на коме просперитет неће моћи да пружи коријене. Док се правда буде избјегавала, а истина гурала под тепих, у БиХ ће се и даље са опрезом разговарати о свему и земља ће све више тонути у свом раздору и подјелама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана