Злочин у Добровољачкој

Жељка Домазет

Да БиХ још задуго неће стати на здраве ноге најдиректније доказује однос према злочину и злочинцима, односно недостатак воље правосудних институција ове земље да без обзира на националну припадност процесуира све оне који су починили ратне злочине.

У Добровољачкој улици у Сарајеву јуче је одата пошта војницима некадашње ЈНА, убијеним почетком маја 1992. приликом извлачења колоне војника из Сарајева. Кривци за овај злочин ни након 23 године нису кажњени, мада се њихова имена већ двије деценије знају, а доказа има напретек.

Чињеница да од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје су побијени голобради војници различитих националности који су се мирно, према договору, повлачили из касарне, правосудне институције ове земље и бошњачке елите више од двије деценије окрећу главу није ништа друго до доказ да се у овој на све начине подијељеној земљи и даље ствара паралелни систем у коме су само једни жртве, док су други по инерцији злочинци.

Дугогодишњи позиви породица жртава властима Сарајева и БиХ да заједно дођу у Добровољачку и положе цвијеће за невино страдале, остали су без одговора, а пружена рука за помирење и опрост остала је без узвраћеног стиска.

Узалудни позиви тужилаштву ове земље да коначно пред лице правде доведе све оне који су наредили и починили ове страшне злочине у којима су недужни поубијани као глинени голубови, наишли су на мук ове институције, која годинама и поред низа прикупљених доказа не жели да се бави овим случајем.

Јасно је као дан да је ова правосудна институција већ одавно постала модератор односа у БиХ и док се буде овако понашала, ова земља ће и даље тонути у неспоразуме и нестабилност.

Не буде ли БиХ коначно на праведан и правичан начин злочине и злочинце назвала правим именом и процесуирала како слово закона каже и даље ће постојати погодно тло за све оне који данас-сутра пожеле да је поново увуку у сукоб и рат.

Док правда не проговори како ваља, народи ове земље ће и даље са опрезом гледати једни на друге, свако ће обиљежавати “своје страдање”, а једне те исте догађаје једни ће називати једним, а други другим именом без снаге, могућности и жеље да се суоче са чињеницама.

А у случају Добровољачке чињеница је да је злочин почињен па ма колико се неки трудили да објасне да то није тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана