Злочин над злочином

Ведрана Кулага Симић

Ратни вихор однио је почетком деведесетих година прошлог вијека многе животе и оставио згаришта на огњиштима, али и након више од двије деценије његови коријени још узимају свој данак.

Бројне породице још чекају правду за своје најмилије који су пострадали од непријатељске руке на најсвирепије начине, а све су прилике да многи, нажалост, ту правду неће дочекати јер многи домаћи званичници и странци траже да “хитно буду кажњени ратни злочинци”. Хитно, након 23 године од краја рата.

Домаћи званичници и остали надлежни су у годинама које су иза нас усвојили бројна документа, стратегије и извјештаје гдје су јасно писали датуми до када је требало да буде стављена тачка на одређене проблеме и отворена питања. Једно у том низу је и кажњавање свих одговорних за ратне злочине почињене у протеклом рату, али....

Рат је оставио жртве на свим странама, али све што могли да видимо до сада води ка закључку да су неке жртве важније од других, иако то тако не би требало и не смије да буде.

Такав расплет појединих догађаја кумовао је, с друге стране, овоме што данас имамо, а то су тензије и неповјерење у БиХ јер они који су до сада требали да заврше одређене задатке то, из ових или оних разлога, нису урадили.

Јасно је да се стално вртимо у зачараном кругу обећања и да свако мало продужавамо рокове, а да при том не буде утврђено због чега надлежни нису испоштовали претходне, а вријеме “лети”.

Ту злу судбину доживјела је Стратегија за рад на предметима ратних злочина јер надлежни нису ставили тачку на кључне случајеве злочина из деведесетих година до почетка ове, 2018. године. Нови рок је 2023. година, али ни то још није добило сву потребну подршку, односно званични потпис оних у чијим је рукама будућност ове земље.

Такви промашаји коштали су много ову земљу и оне који још вјерују у њену будућност.

Вријеме брише трагове, а под овим поднебљем те ријечи из дана у дан попримају све већи значај.

Свједоци бројних злочина више нису међу живима и то је тек једна од ствари које коче рјешавање одређених предмета који се односе на ратне злочине. Друга је политички утицај и тако даље, и тако даље.

У правосудним ладицама још је, нажалост, скривена истина о бројним дешавањима из прошлости, а такав тренутни епилог је камен спотицања на путу ка бољој будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана