Злочин и правда

Сандра Милетић
Злочин и правда

Савез логораша Републике Српске 15. јануара уступиће Специјалном тужилаштву Србије у Београду сву документацију о ратним злочинима почињеним над Србима у БиХ која је била у Хашком трибуналу, а која се данас налази у Тужилаштву БиХ.

Ту је ријеч о више од 300 предмета ратних злочина који ни данас, 14 година послије завршетка рата, није процесуирало правосуђе у БиХ, а прије свега Суд и Тужилаштво БиХ.

Тако логораши, односно породице жртава, умјесто у земљи у којој живе и у којој су конститутиван народ равноправан са свим осталим, правду морају да траже у сусједној држави.

Кажу да су се дефинитивно увјерили да у БиХ нема правде за њих и да они који су починили злочине у БиХ изгледа никада неће бити кажњени.

A да је заиста тако, показује и чињеница да су и Савез логораша, као и МУП РС доставили надлежним правосудним институцијама хиљаде и хиљаде писаних докумената и доказа о злочинима над Србима, да постоје свједоци тих злочина који су спремни да о томе причају, да постоје снимци злочина, али да нико ништа годинама не чини да злочинци буду кажњени.

Напротив, и поред чврстих доказа судови и тужилаштва у БиХ обустављају и прекидају процесе и истраге, предмети годинама скупљају прашину у ладицама тужилаца и судија, а истраге тапкају у мјесту.

У 300 предмета које ће Савез логораша РС да достави Београду, а које је бивши тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте под ознакама A, Б и Ц вратила Тужилаштву БиХ, налазе се имена чак 22.167 лица бошњачке и хрватске националности за које се сумња да су починили ратне злочине над српским народом.

И нико од њих никада није одговарао за оно што је урадио.

Због непроцесуирања ових предмета Савез логораша прекинуо је сву комуникацију са Судом и Тужилаштвом БиХ и убудуће ће да сарађује искључиво са Специјалним тужилаштвом Србије коме ће да достави ове предмете.

Другог избора (види се то из свега онога што су чули, видјели и доживјели) нису ни имали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана