Злочин и почасти

Мирослав Филиповић
Злочин и почасти

Одавање највиших војних и државничких почасти на комеморацији у Сарајеву поводом смрти бившег команданта Aрмије РБиХ генерала Расима Делића, кога је Хашки трибунал осудио на три године затвора због ратних злочина, никако другачије се не може оцијенити него скандалозним.

Из формално-правно-институционалног угла гледано, одавати почаст особи осуђеној за неспречавање злочина муџахедина над српским војницима је неприхватљиво и неморално, без обзира на то какве су емоције Делићевих ратних сабораца који сада обављају највише политичке функције у ФБиХ и на нивоу БиХ.

Комеморација и почасна стража припадника ОС БиХ одржана је у Дому ОС БиХ, почасни плотун испалили су припадници бошњачке компоненте ОС БиХ, уз присуство предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и министра одбране БиХ Селме Цикотића.

Да ли то онда значи да су Бошњаци потпуно "преузели" војску ове земље и ставили је у остваривање својих ратних циљева, јер како другачије објаснити евидентну злоупотребу институција БиХ ради величања човјека осуђеног за ратни злочин?

И овај примјер недвосмислено осликава вољу радикалне бошњачке политике задојену мржњом и нетрпељивошћу, која по сваку цијену жели да се наметне као неприкосновени господар у овој несрећној земљи.

- Ми који смо опстали морамо говорити истину и не смијемо дозволити да се изједначи кривица агресора и жртве - казао је Силајџић на комеморацији и разоткрио наличје те деструктивне воље.

По Силајџићевом субјективно-аморалном вредновању ратних догађаја, заклани српски војници су очигледно били агресори, а њихови крволочни џелати муџахедини и њихови заштитници жртве.

Тако се Силајџић бори против "прекрајања историјских чињеница" и земљу враћа у крваве деведесете, јер упорно оживљава ратне духове и позива на мржњу према свему што је српско.

Можемо само замислити каква би реакција представника међународне заједнице у БиХ услиједила када би званичници РС одали почаст неком српског генералу осуђеном за ратни злочин.

Та лицемјерност једнако је опасна као и Силајџићева неморалност и политичко сљепило.

Ко овдје прича о помирењу? Aко за то, као и за рат, треба двоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана