Животарење и преживљавање

Ведрана Кулага
Животарење и преживљавање

Хиљаде марака које се сваког мјесеца "таложе" на рачунима посланика у Парламенту БиХ у односу на неколико стотина марака које примају "обични" грађани, само по себи поставља питање, да ли ту нешто није у реду?

Преживљавање и спајање краја с крајем, за већину становника основна је преокупација.

Тешко је повјеровати да се са оваквим проблемима боре посланици и делегати у Парламенту БиХ, они који су изабрани гласовима оних који сањају боље сутра док данас преживљавају.

Иронично, али истинито.

Парламентарци, према анализама, просјечно мјесечно примају око 5.000 марака, док је просјечна плата у БиХ нешто више од 800 КМ. Далеко да они не треба да примају плате, али мало скромности добро би дошло.

Бројни апели да се смање парламентарна примања нису наишли на разумијевање. Није било слуха за енормне разлике између њихових и примања оних захваљујући којима и јесу ту гдје су.

На име накнада за одвојени живот од породице за посланике и делегате у Парламентарној скупштини БиХ за шест мјесеци утрошено је више од 50.000 марака. Укупно је евидентирано да постоји 21 корисник ове накнаде, који, ето да додамо, примају и ону "малу" посланичку плату.

Мјесечна накнада за одвојени живот износи 400 марака, колико и укупна мјесечна примања великог броја радника у БиХ и то без додатних примања од неколико хиљада марака.

Такође, да се нађе за не дај Боже, парламентарцима који су удаљени најмање 50 километара, припада и право на надокнаду трошкова превоза до мјеста пребивалишта његове породице и то четири пута мјесечно.

За њихова примања ове године, док траје формирање власти које је онемогућило тежи и напорнији рад, утрошено је укупно 2,03 милиона марака.

Да је, у ствари, привилегија, а не само обични посао, радити у државној институцији, одлучивати о животним и политичким питањима, имати добра примања, а истовремено повремено доћи за говорницу или можда никада, јасно је свима.

Несразмјер посланичких и "обичних" плата указује на озбиљне проблеме. Једни животаре, други преживљавају. Ипак, срећа је у несрећи, што и то нису сами себи испословали, што се плате парламентараца не обрачунавају у еврима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана