Живот на накнадама

Ведрана Кулага Симић

Нето плата, топли оброк, накнада за одвојени живот, па накнаде за рад у радним групама, за рад у изборној бази, за посјету породици, паушал, регрес, превоз... Све су то накнаде и повластице парламентараца на нивоу БиХ.

А одавно је познато да су они најплаћенији међу својим колегама у региону, па и шире. Да је њихова платна листа "дуга" пет, шест и па и више од 7.000 марака и то за мјесец и да без обзира на то да ли раде или се одмарају негдје на мору, планини или у топлини својих домова уредно добијају 713 марака, мимо нето плате, само зато што су, ето, посланици и делегати и што раде оно што им је посао.

А шта раде у својим изборним базама неколико пута годишње, није најпознатије, за разлику од новца који им стиже из буџета за, претпоставља се, успјешно обављене послове на терену. Без јасних и јавних правила, већ како посланички клубови одлуче да распореде хиљаде марака пореских обвезника ове земље.

На енормне издатке за (не)рад посланика и делегата, који живе на леђима оних који су их и поставили на те позиције, у већини случајева аналитичари, економисти и представници невладиних организација годинама упиру прстом, а грађани на све то могу само да констатују да је парламентарцима на нивоу БиХ плаћен сваки корак који направе.

Многе иницијативе које су имале за циљ смањење плата и права изабраних посланика и делегата у Парламенту БиХ су или још у некој парламентарној процедури или им се (што и не треба да буде чудно) изгубио сваки траг. Скоро све што се односило на ову област је остало мртво слово на папиру, а хиљаде марака су и даље одлазиле сваки мјесец на рачуне оних који би требало да на крају "пресијеку" своје платне листе. За дупло, најмање.

Званични подаци су показали да су на рачуне парламентараца БиХ од јануара до краја новембра прошле године легла више од 3,2 милиона, а појединачно су зарадили од 53.000 до 74.000 КМ. Мјесечно су, дакле, примали између 5.000 и 7.000 КМ. По основу рада у изборној бази 27 посланика и делегата је у неколико наврата добијало мјесечно (ваљда у зависности од интензитета рада) од 800 па до 3.800 КМ, тако да су појединци инкасирали лани, само по том основу и више од 6.000 КМ.

А колике су просјечне плате у БиХ? Колико је дуг платни извод оних који финансирају оне који никада не гледају у новчаник прије него што крену негдје?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана