Живот на акцији

Маријана Миљић Бјеловук

Снижење, снижење, акција, акција. То је оно што посљедњих мјесеци све више становника Српске жели да чује путем рекламних блокова у медијима. Такође, каталози са снижењима производа у тржним центрима постали су траженији од куповине основних животних намирница. Ти каталози на улазу нестају брже него што се празне рафови са храном.

Помама за производима на акцијама тек ће постати наша реалност јер,  према прогнозама, цијене тек има да одлете у небо. Поскупљује и поскупјеће апсолутно све. Због тога, за највећи број  становништва који је остао на домаћем тлу, тек слиједи борба за пуко преживљавање.

Нажалост, многи неће моћи ни да уз помоћ тих акција купе оно што им је пријеко потребно. Мјеркаће сваки фенинг. Обилазиће продавнице, маркете и тржне центре и тражити код кога су уље, брашно, млијеко и остале намирнице јефтиније и за фенинг.

Наравно да има и оних код нас који се неће сусретати са овим проблемом, који живе, као што би наш народ рекао, као бубрег у лоју. Сви добро знамо да они у највећем броју случајева кроје судбину државе и ентитета. Они немају проблема са овим акцијама продаје производа на снижењу, већ искључиво са неким другим, добро познатим њима и њиховим банковним рачунима.

Наравно да је и у овој ситуацији у којој се тренутно налазимо тешко утицати на раст цијена хране јер то долази извана, али и више је него јасно да ни до сада нико од изабраних нам представника у институцијама и на челу државе и ентитета није ништа конкретно урадио да би се та поскупљења ублажила и зауставила. Сјете се појединих измјена закона и других прописа само када дође “стани, пани”. И тада се по устаљеном рецепту ништа не деси. Све убрзо падне у заборав.

Да смо имало уређена земља и да бар мало размишљамо о положају домаћег становништва, те теме биле би на дневном реду онда када се ништа не дешава, када нема кризе и панике. Али од тога, као и до сада, код нас нема ништа. Нити ће бити. Јер, изабрани политичари имају један правац свога дјеловања који не мијењају. Са те руте скрећу само у случају ако у споредним имају неке користи за свој рачун и оне најближе себи.

Очигледно је да ће становници у овој борби, као и у већини до сада, бити препуштени сами себи. Трагаће за акцијама и постати експерти у преживљавању. То су радили и до сада. Само ће сада морати трагати за неким додатним методама преживљавања. И оно мало помоћи што су добили кроз раст плата и пензија је одавно нестало. Инфлација је то прогутала прије него што се то прелило у новчаник. Питање је и да ли ће бити неког новог, мизерног повећања, јер и о тим најавама све рјеђе се прича у јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана