Живот и реформе

Маријана Миљић Бјеловук

Да су у БиХ неопходне хитне реформе, прије свега оне у области привреде, показале су и оцјене представника Међународног монетарног фонда (ММФ) након што су боравили у БиХ.

У свом прелиминарном налазу као похвално су навели то што економија БиХ биљежи опоравак, али упозоравају да је због успорених реформи или њиховог потпуног изостанка остао горући проблем великог броја незапослених и малог привредног раста.

Да је уистину тако, показују и статистички подаци, који су и те како добри ако узмемо у обзир показатеље о извозу и економском расту, индустрији, приливу дознака из иностранства.

Ипак, те позитивне показатеље покопавају они о паду страних инвестиција, затварању домаћих предузећа, малим платама, минималцу који је испод сваког просјека, те на стотине хиљада оних који су евидентирани на бироима или раде на црно.

Колико год поједини стручњаци, како домаћи, тако и страни, у својим анализама, на основу статистичких показатеља, износили оцјену да економија БиХ иде узлазном путањом и да се опоравља, то грађани у већини случајева и не примијете јер се и даље боре са ниским примањима или незапосленошћу.

Због тога, у оним областима у којима је лоша ситуација и те како видљива, надлежни треба да засучу рукаве и нешто коначно предузму како би, ако ништа друго, зауставили бар даљи пад тих показатеља.

То би постигли и онда када би урадили све оно што сваке године обећају својим грађанима. А то им и дугују, јер су захваљујући њима управо на тим позицијама.

Хваљење добрим, а у исто вријеме занемаривање оног лошег никада ништа није добро донијело никоме.

Надлежни су већ формирали листу својих планова за идућу годину у којима спомињу инвестиције тешке милионе, пад сиве економије, смањење пореских оптерећења, раст плата у привреди, поштивање закона и израду нових...

Тога треба да се и држе да са ријечи пређу на дјело, ако желе добро својим грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана