Зима у Липи

Милијана Латиновић

Упркос грчевитој борби удружења која окупљају повратнике у Унско-санском кантону, који је већ годинама жариште мигрантске кризе у БиХ, да кампови буду затворени, а илегалне избјеглице депортоване тамо одакле су и дошли, умјесто катанца у шаторски камп Липа, надомак Босанског Петровца, стижу контејнери.

Српски министри у Савјету министара прошле седмице нису подржали идеју да Липа и званично постане привремени прихватни центар за смјештај миграната, након чега је најављено да ће камп бити расформиран. Ситуација се напрасно промијенила, па је демонтирање шатора у Липи два пута одгођено, а онда у понедјељак, у “пет до 12”, ипак одлучено да мигранти неће нигдје, бар ове зиме.

БиХ, а камоли Липа, никада није ни била одредиште избјеглица, који само желе да закораче на тло Европске уније. С обзиром на то да су европске земље одавно заштитиле своју територију и мигранте усмјериле према граници БиХ, они више немају куда. Напријед не могу, а назад не желе да се врате. Због свега тога страх се увукао међу локално становништво, које одавно не спава мирно, а у страху су и мигранти, који очигледно не бирају средства у намјери да пређу границу.

Због свега што се дешавало протеклих мјесеци, од крађе аутомобила, провала у куће локалног становништва, до пуцњаве и убистава, није ни чудно што становништво надомак Липе поново у страху дочекује и испраћа сваки нови дан, јер ко зна шта их чека ове зиме и каквом прољећу да се надају.

Они који су одавно требали да засучу рукаве и проблем сасијеку у коријену нису урадили ништа. У БиХ су се слили милиони марака из разних европских фондова и организација и по свему судећи само завршили у појединим џеповима, а криза букти.

Надлежни и даље вјешто гурају проблеме под тепихе грађана. Иако је обичном човјеку одавно јасно да је депортација миграната једино рјешење, то до надлежних, који би требало тиме да се баве, не допире.

Промијенити мигрантима руту једина је опција, али то они које је народ бирао да зарад његове боље будућности доносе одлуке не знају или не желе да знају. И тако из дана у дан, проблеми се само гомилају, а умјесто да милионе улажу у опоравак привреде и отварање радних мјеста како би повратници имали од чега да живе и могли да опстану на вјековним огњиштима, надлежни ће милионе из ЕУ спискати у Липу да мигранти презиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана