Зетови и пунице

Ведрана Кулага Симић

Промјене скупштинских већина у општинама широм Српске на добром су путу да постану правила, а не изузеци.

Листа "палих већина" свако мало се продужава, а посљедња која је ухватила тај воз је општина Челинац и то захваљујући, како тврде поједини локални политичари, преласку зета у табор у којем му је пуница.

Челинац се тако придружио Кнежеву, Котор Варошу, Српцу, Градишци те Козарској Дубици, а да ли ће све остати само на промјени односа у скупштинској сали или ће резултирати и захтјевом за опозив начелника, биће познато идуће седмице.

У сваком случају, остаће упамћено да је због породичних веза дошло до политичких превирања и промјене односа снага.

Посљедњи локални избори били су у октобру 2012. године, а први идући, може се рећи, већ полако куцају на врата Српске и припреме за њихово одржавање требало би да почну за који мјесец. Ситуација на терену је, међутим, показала да поједини на локалу нису били спремни да чекају идућу годину и идуће редовне локалне изборе, већ су искористили законско право и прве људе у локалним заједницама у РС ставили на провјеру, коју су и "преживјели". Оно што је, ипак, важније је стање у тим локалним заједницама јер слика, нажалост, није нимало оптимистична.

Бројна политичка превирања, тешке ријечи и потези који су дошли од "локалних шерифа" нису донијели ништа добро онима који су их довели на добро плаћена мјеста, у поређењу са платама у реалном сектору. Таква слика пријети да постане свакодневица и да се нико у обичном народу више не чуди када чује, види или прочита да криза власти тресе скупштине општина, па ни да је овај или онај због жене промијенио страначки дрес и из једног одборничког клуба прелетио у други.

Демократско је право да онај ко успије да скупи више људи око себе има моћ да одлучује, али ако се у то укључе и инат и  породичне везе, ствари не могу имати срећан крај.

Сви они који се ових дана упуштају у рачунице гдје је могућа промјена власти у локалним парламентима, али и они који су ту степеницу прошли и мјеркају другу на којој треба да одлуче о активирању захтјева за опозив начелника, морају добро да промисле. Грешке у корацима нису дозвољене, јер је на ваги судбина свих грађана, а не само једног човјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана