Земљиште и тестамент

Горан Маунага

Истраживање у вези са махинацијама са земљиштем Дјечијег дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци, које је покренуо "Глас Српске", добија свој епилог.

До онога до чега нису дошли ни Окружно тужилаштво ни полиција, иако је прошло више од двије године од подношења кривичне пријаве руководства Дома у том предмету, дошао је "Глас". Тестамента, главног документа на основу којег је и успостављен ранији власничко-правни однос на том плацу вриједном неколико милиона марака, нема.

Тај основни документ највјероватније је фалсификован и на основу њега је 2005. године донесено рјешење о насљеђивању. Тестамент се у спису налазио вјероватно све док нисмо отворили ту тему, а полиција актуелизовала истрагу. Он је, затим, једноставно "нестао" из судског списа, остали су само трагови који говоре да је одатле истргнут.

Послије откривања те чињенице у воду пада и препуцавање Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Правобранилаштва и градске управе о томе ко је најодговорнији за то што је по Закону о грађевинском земљишту успостављен ранији власничко-правни однос.

Јер основ, повод, почетак цијелог процеса у том предмету било је постојање тестамента који се, изненада, први пут појавио тек 2005. године, иако је имовинска расправа у том предмету вођена још 1981. године. Тестамент је, тражећи понављање оставинске расправе, донио Вељко Малиновић који није ни у каквом сродству с Даринком Љеваковић-Малиновић која је, наводно, тестамент саставила 1965. године, својеручно и без свједока. 

Правобранилаштво РС, као адвокат града који је у посједу тог земљишта, реаговало је на прави и једини могући начин - затражило је од Основног суда информацију постоји ли, уопште, тестамент. Ако се покаже да га нема, сљедећи процедурално-правни корак је тужба коју град треба да подигне против Малиновића и Републике Српске. Српску мора тужити, јер не може поднијети тужбу против Основног суда који је донио рјешење на основу документа који не постоји.  

Земљиште ће, тако, највјероватније бити враћено граду, односно Дому, али тек тада се отвара ново питање - колико је од, рецимо, хиљаду сличних предмета враћања земљишта ранијем посједнику или наводном насљеднику, враћено на основу разних фалсификованих пуномоћи, рјешења и тестамената?

Али најважније је до краја довести овај, дакле бар један предмет, у борби која је означена као борба против грађевинско-земљишне мафије, криминала и корупције. А онда би слиједио обиман посао за Правобранилаштво РС, које би требало да преиспита сву документацију у стотинама случајева враћања имовине РС ранијим корисницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана