Земљиште Дома

Горан Маунага

У јавности је, свима који колико-толико редовно прате битне догађаје, углавном позната ситуација око покушаја незаконитог одузимања атрактивног плаца величине 8,5 дунума Дјечијег дома "Рада Врањешевић".

Оним упућенијим познато је и то да су главни актери тог покушаја чланови бањалучке земљишне организоване мафије који имају "пелцер" по коме годинама раде на овом и сличним "пројектима".

Позната су и имена тих "угледних грађана" која се по правилу понављају у свим битнијим земљишним "трансакцијама", дакле искључиво онима, како и сами кажу, "које доносе профит већи од милиона". Све испод тога за њих је ништа.

Е, кад је већ све то познато сваком упућенијем Бањалучанину, а поготово она фрапантна истина о нестанку тестамента и постојању двије смртовнице коју је уз документа објавио "Глас Српске" у "предмету земљишта Дома 'Рада Врањешевић'", још фрапантније дјелује одлука Врховног суда РС по којој то земљиште припада Вељку Малиновићу, а не Дјечијем дому.

Зашто? Зато што је Врховни суд, разматрајући захтјев Дома да се рјешење о земљишту као власништву Вељка Малиновића прогласи ништавним, могао бар мало да загребе испод површине, а не само да утврди да је "то земљиште по сили закона престало да буде друштвено власништво".

Јер чак и да је то тачно, оно никако није могло да буде враћено "претходном власнику Вељку Малиновићу" јер, једноставно, Малиновић никад није био власник тог земљишта.

Наравно да ће Врховни суд имати своје аргументе против ове тврдње. То ће се свести на доказивање да "посао Врховног суда није био да се у овом случају упушта у то да ли је Малиновић стварни претходни власник земљишта", те да то може бити задатак другог поступка и у другим инстанцама. Aко је то заиста тако, онда нешто хитно треба мијењати у нашем правосуђу.

Aли остаје питање шта може да оправда незнање предсједника Врховног суда РС Желимира Барића који је недавно потписнику ових редова на питање шта је с тим предметом, одговорио да такав предмет не постоји у Врховном суду, него да "има само један радни спор везано за Дом 'Рада Врањешевић'".

Да, постоји и тај други предмет, а и предсједник суда не мора знати баш све предмете који се ту налазе. Aли Барић је, ипак, с обзиром на значај, на јавно доказан криминал и корупцију и  публицитет "предмета земљишта 'Рада Врањешевић'", ипак требало да зна да је тај случај у његовој институцији и да је доношење одлуке при крају.

 

   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана