Земља у којој цвјетају расколи

Жељка Домазет

Да БиХ шепа и заостаје на свим пољима, показује се свакодневно од имплементације изборних резултата па све до данашњег дана.

СДА која је изборни побједник унутар бошњачког народа "замијесила је кашу" парламентарне неслоге и неповјерења па је за свог савезника унутар бошњачких странака повукла неискусни ДФ и најслабију карику унутар коалиције како на нивоу БиХ, тако и у Федерацији.

Одмах након формирања федералне коалиције већ се почело са надмудривањима и ствари су се кретале по принципу да се више није знало ко управља процесима, а ко их кочи, ко је крив за раскид, а ко није. Након натезања и надмудривања односи су толико били затегнути и наелектрисани да је коалиција чији се потписи на коалиционом споразуму нису ни осушили једноставно пукла. Проблеми су се неминовно проширили на ниво БиХ.

Вријеме је како у федералном, тако и у Парламенту БиХ потрошено на политичка препуцавања, на иницијативе које су унапријед биле осуђене на дебакл и на стварање раздора, неповјерења и криза.

Од силних обећања и закона које је у свом експозеу најавио предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић није ништа урађено, а од оно мало повјерења које је годинама тешко грађено није остало готово ништа.

Цијела петљавина, надмудривање и лоша клима створена је и због чињенице што је изиграна воља српског народа када је ријеч о власти на нивоу БиХ и у коалицију угурани изборни губитници из Српске.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, који се од почетка залагао за то да се поштује изборна воља сваког конститутивног народа, већ је најавио да је реконструкција власти неопходна како у Федерацији, тако и на нивоу БиХ и подвукао да се ствари морају мијењати.

Да ли ће Човић са партнерима за које сматра да би требало да вуку БиХ напријед успјети да ствари пореда како ваља, остаје да се види. По ономе што чини лидер СДА Бакир Изетбеговић окупљајући минорне странке за коалиционе партнере у Федерацији, тешко је очекивати да ствари крену како треба и само ће се из једне кризе запасти у другу. Како ствари сада стоје, БиХ ће сачувати епитет земље у којој ништа не функционише осим свађа, политичких препуцавања и раскола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана