Земља савјетника и сарадника

Ведрана Кулага Симић

Ширење администрације у институцијама БиХ поприма размјере епидемије. Савјетници и сарадници "преплавили" су институције

БиХ, али уношење столица и фотеља у просторије не престаје.

О томе свједоче конкурси који скоро свакодневно освану на службеној интернет страници Агенције за државну службу БиХ, а с разлогом се може запитати да ли је и колико особа ушло у институције на "друга врата".

Само лани је расписано више од 250 конкурса за попуњавање радних мјеста у разним агенцијама, канцеларијама, дирекцијама и министарствима и другим тијелима на нивоу БиХ у којима, према посљедњим подацима, ради више од 22.000 особа.

Упоредо са формирањем разних институција отварана су многа радна мјеста за савјетнике, сараднике, више стручне сараднике, сараднике сарадника, савјетника савјетника… Тај ланац није прекинут ни ове године те је већ у јануару отворена понуда за пријем још 15 службеника на упражњена радна мјеста и поново ће борба бити за позиције, махом, сарадника и савјетника.

Како сада ствари стоје, БиХ је прави расадник стручњака за те послове, али се то не види на терену.

У овој земљи је потребно промијенити многе ствари. Прије свега је потребно ставити на папир све институције и видјети колико је њих заправо потребно БиХ. Одавно је познато да су у БиХ формиране многе институције које до сада нису оправдале своје постојање, а тиме ни новац који им је редовно стизао из буџета за плате, накнаде, закуп и бројне друге мјесечне издатке.

То би, коначно, и поједини надлежни требало да схвате и да за почетак прихвате да је потребно смањити број институција, а повећати ефикасност оних на којима посао остане и запослити људе који могу да изнесу на својим леђима задатке, а не само оне који могу да изнесу у својим џеповима новац пореских обвезника ове земље.

Редукцијом институција редуковао би се и број запослених, а многи су указивали на потребу да се одвоје радници од нерадника, људи са знањем од оних који би да ништа не раде, а мјесечно примају хиљаду, двије па и више хиљада марака.

Ширење администрације се мора зауставити у пракси, а не само одлукама и закључцима који редовно остају само мртва слова на папиру на која нико скоро не обраћа пажњу. Јер питање је докле ће реални сектор моћи да финансира административну хоботницу на нивоу БиХ и колико је простора остало прије него што тај "балон" експлодира?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана