Земља ризика

Драгана Орловић

Ако у једној држави није стабилна безбједносна ситуација, проблеми могу бити вишеструки и изузетно сложени. Ниједан инвеститор не жели и неће пожељети да улаже у то подручје.

БиХ је земља са високим ризиком од терористичких напада, саботажа, штрајкова, грађанских превирања, па чак и грађанског рата. Краће речено - најгора у региону када је у питању ризик од тероризма и политичког насиља. То кажу странци.

Земља која је по многим параметрима у групи с Украјином, Саудијском Арабијом и Сјеверном Корејом. А све то тек је мали дио поређења и процјена када се помиње БиХ у најновијим подацима годишње мапе ризика од тероризма и политичког насиља, коју је израдила агенција АОН, водећа свјетска компанија у области процјене глобалног ризика за пословање компанија и осигуравајућих кућа.

Намеће се питање да ли је оваква ситуација у БиХ одувијек или је у посљедњем периоду погоршана. А ако јесте, да ли је и ко за то одговоран.

Међутим, на сва та питања, као по аутоматизму, отвара се Пандорина кутија и један већ устаљени зачарани круг пребацивања кривице и одговорности. Неминовно крећу оптужбе од једног до другог ентитета, па од једне до друге политичке странке.

Потом стиже и већ виђени сценарио на политичкој сцени у БиХ - договорили смо се да се ни о чему не можемо договорити.

Зато никога више не изненађује што хрватском члану Предсједништва смета пељешки мост или зашто још није формирана власт у БиХ, иако је од избора прошло девет мјесеци.

Не чуди више ни зашто недостатак појединих лијекова није посљедица недостатка новца или несташице на тржишту, већ прекомпликованих процедура јавних набавки, које лијекове и медицинска средства третирају као било коју другу робу. Па пацијенти постају таоци тромих процедура и моле за лијекове путем друштвених мрежа.

А све то је опасније и од самог тероризма и пријети озбиљније овој нашој дивној земљи апсурда, коју тако називају и они који је воде, а који би морали да се боре да искоријене исте те апсурде. Или бар да покушају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана