Земља хаоса

Жељка Домазет

Мада је БиХ већ одавно под будним оком безбједносних агенција из свијета због различитих ризичних и безбједносно интересантних превирања која се годинама дешавају на њеном терену, због немара власти на нивоу БиХ могла би доћи у ситуацију да јој се руководећи кадар у безбједносним агенцијама нађе у техничком мандату и да на одређен начин безбједносне агенције остану обезглављене.

Због немара и нерада институција Независни одбор и поред чињенице што му је истекао мандат и даље ради мада су његове одлуке и рад за министра безбједности БиХ Драгана Мектића како каже необавезујуће. Мектић је ради засједања Независног одбора назвао неформалним дружењем по принципу "орило-горило" и устврдио да он за њега не постоји.

Мада је о оспоравани Независни одбор провео конкурсну процедуру и утврдио ранг-листу за челне позиције у полицијским агенцијама на нивоу БиХ на вријеме, та именовања се још нису нашла на Савјету министара иако мандати челницима полицијских агенција истичу. Због нерада, немара или ината врло лако би се могло десити да због одласка замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела, ова институција остане само са директором у техничком мандату и да руководство постане искључиво бошњачко мада је законом јасно уређено да на позицијама директора и два замјеника морају бити руководиоци из три различита конститутивна народа. Слична ситуација је и са Граничном полицијом јер би и у овој институцији могло да се деси да њом руководи директор у техничком мандату. СИПА због неименовања замјеника директора ове институције наставила би да ради без руководиоца на овој позицији.

Ако се у свему овоме има у виду чињеница да у Представничком дому Парламента БиХ посланици функционишу као рогови у врећи и да ова законодавна институција не може да се договори о избору чланова комисије чији је задатак именовање Независног одбора, овај постојећи који се оспорава врло лако би могао сачекати наредни сазив парламента. Уколико не буде изабран нови Независни одбор остаје отворено питање колико ће његове одлуке или препоруке бити валидне и поштоване.

Узимајући у обзир чињеницу да су институције на нивоу БиХ у својеврсном хаосу и да би у том амбијенту полицијске агенције могле остати без шефова, те најаве челника СДА Бакира Изетбеговића да се наоружава, хаос овој земљи није далеко у сваком погледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана