Земља безнађа

Ведрана Кулага Симић

О БиХ се протеклих мјесеци и година готово ништа лијепо није могло чути, а и од оних неких постигнутих ствари за које функционери тврде да су од суштинског значаја, грађани још немају никакве вајде нити разумију да ли ће икада и имати.

Сваким даном је све мање оних који вјерују да ће икада овдје бити боље, а све више оних који многи вјерују да ће и идућих 20 година проћи као и ове претходне двије деценије.

Такви ставови посебно су дошли до изражаја у периоду када у БиХ нико са сигурношћу није могао да каже држављанима ове земље да ли ће од марта уопште моћи са поднесу захтјев за пасош, односно да ли ће уопште моћи имати тај документ као сви у свим нормалним земљама.

Али, ето, у историју ове БиХ ући ће и то неславно поглавље које је, нажалост, само једно ново у низу.

Зато, између осталог, и не треба никога да чуде подаци о томе колико годишње грађана ове земље спакује кофере и одлази у потрагу за новим огњиштем. Никога не треба да чуди зашто је све више оних који на све начине покушавају да дођу барем до држављанства Србије и Хрватске, али зато све треба да брине што се то дешава. Ако им је стало до оних који су их и довели на садашње функције. Директно или индиректно, а да БиХ све више "пада" у очима својих грађана сасвим довољно показује број запримљених захтјева за добијање држављанства и пасоша Србије.

Подаци говоре и превише, односно само бројчано показују у ком правцу иде земља и о чему се највише прича у овој земљи - о одласку. Да ли сада, за мјесец, два, три, пет, годину..., али све више становника поставља нове темеље, далеко од овог поднебља. И не треба их кривити. Сви иду трбухом за крухом како би обезбиједили бољи живот својој породици. 

Подаци из Генералног конзулата Србије у Бањалуци говоре да је заинтересованост за српским пасошима из дана у дан све већа, а надлежни вјерује да ће такво стање потрајати, односно да неће бити само "криза" једног периода.

Свима је јасно да је у БиХ ситуација нестабилна и политичка и економска и свака друга, али исто тако свима треба да буде јасно да ова земља има пара и да је изузетно богата само ако се погледа да годишње одлази више од 600 милиона КМ само за плате службеника и осталих на само једном нивоу власти.

Одавно је вријеме да се неке ствари промјене у БиХ, да они у чијим рукама је судбина "обичних смртника" коначно почну да раде свој посао из фотеља у које су се удобно смјестили, а не да их нијемо посматрају како људи вуку кофере и одлазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана