Земља апсурда

Данијела Бајић
Земља апсурда

Да ли је романтична вечера у кућној варијанти са свијећама, латицама ружа и морским плодовима заиста добра идеја?

Од романтике свакако немојте одустати, али из комплетне слике изоставите ово посљедње јер, ако мало боље размислите, сигурно ћете се запитати колико су само пута оне лигње замрзнуте и открављене прије него што заврше у вашем стомаку.

Легитимно се запитати и кад су уловљене, у којим морима, којим путевима и на који начин су се труцкајући довукле до фрижидера локалног супермаркета.

Сви ће се сагласити да за лигње и замрзнуту рибу аларм може да зазвони, али ко заправо има воље да провјерава земљу поријекла за, рецимо, говеђе свјеже и замрзнуто месо, кромпир или пекарске производе и пшеницу.

Да, то су такође производи које немилице увозимо иако их, од када је свијета и вијека, сами производимо.

Да је БиХ и у овом сегменту земља апсурда, довољно говоре подаци о томе колико заправо увозимо хране.

Само прошле године 2,2 милијарде килограма пољопривредно-прехрамбених производа, што је за готово 140 милиона килограма више него годину прије. Мало ли је?

Зато и не треба да чуди скандал са 40 тона поквареног аустријског кромпира који је, ко зна којим каналима, допремљен до границе БиХ.

Он није прошао фитосанитарну контролу, што не гарантује да за неке од прехрамбених производа лошијег квалитета рампе за улазак на наше тржиште нису повремено подизане. Осим што гуше нашу пољопривреду, сада нам шаљу и шкарт.

Проблем је што наш народ гледа само да што јефтиније прође, а не шта ће појести. Увозимо смеће, док наше пољопривреднике обилазимо у широком луку.

Зар није најбоље да свако од нас, превентиве ради, има неку своју Зору са Мањаче или Мару из Лијевча код којих на пијаци редовно купује производ за који бар зна да је свјеж и квалитетан?

Рјешење је и органска производња која је већ дуже вријеме у тренду, можете да је наручите онлајн, а у најави је и прва органска продавница у Бањалуци, сад, колико органска, то је тек питање за ширу публику.

Или да будете сам свој мајстор па да, ако живите на периферији и имате вишка времена, засучете рукаве.

Башта за личну употребу, ред лука, кромпира, салате, тиквица и паприке - довољно. Таман да се не мора у супермаркет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана