Жељков ефекат

Дарко Момић

Звучи парадоксално, али судбина БиХ у наредне четири године лежаће у рукама човјека којем је дражи Техеран него Сарајево и који за фудбалску репрезентацију БиХ навија само када игра против Турске. Дакле, у рукама новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

А он као најпрагматичнији политичар на овим просторима сигурно неће пропустити да капитализује прилику која му се отворено пружа поред, како је сам рекао, политичког побачаја Жељка Комшића. Другим ријечима, неће се либити да ради оно што највише воли - да води главну ријеч и покаже политичком Сарајеву, прије свега представницима међународне заједнице, да се с њим мора, а без њега не може.

И површним пратиоцима наше “политичке збиље” већ у изборној ноћи било је јасно да ће искључиво од Додикове воље зависити којим путем и докле ће стићи БиХ. Као што је било јасно да ће Босанац и Херцеговац на мјесту хрватског члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић послије четворогодишње паузе поново четири године глумити највећег “бх. патриоту” и “јединог искреног чувара” географског “простора” између Дрине, Уне и Саве. То је показао и прије него што је засјео у фотељу, јер је већ почео да се буса у прса и поново дијели пацке лијево и десно.

“У Загребу и Београду треба да знају гдје прелазе границу и показују документа. То је на Сави, на Дрини и на Уни. Само то поштујте и нећете имати никаквих проблема са мном”, поручио је славодобитно “златни љиљан”.

Слично је радио и у мандату од 2006. до 2014. године, а да Хрватска, а поготово Србија и њени званичници за то вријеме ниједним гестом нису показале да не поштују границе БиХ, а камоли нешто горе. Али за све постоји разумно објашњење, па и за Комшићево понашање, а њега је лијепо дао Горан Дакић када је широј јавности открио шта је Данинг-Кругеров ефекат.

Когнитивни поремећај чије посљедице су да особе с мањком вјештина и знања у некој области пате од илузорне супериорности, грешком вјерујући да су њихове вјештине много веће него што заправо јесу. Или краће - Жељко Комшић.

И ко онда да вјерује да му Додик послије двије сједнице Предсједништва неће рећи: “Човјече, читаш ли ти Дакића, иди, лијечи се.”+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана