Жељезнице

Маријана Миљић
Жељезнице

Да агонија звана "Жељезнице РС" нема краја, показао је још један генерални штрајк. Иако је Инспекција рада наложила штрајкачима да прекину потпуно обустављање саобраћаја, радници за то неће ни да чују.

Траже да се повуку дисциплински поступци који су покренути против четири радника и измире заостала примања.

Изолованом посматрачу ситуације у овом предузећу тешко је схватити о чему се ту ради. Чему толики штрајкови, губици, уплате из буџета, па поново губици и штрајкови.

Кривци су сви: и неодговорни радници који крше минимум процеса рада који је прописала Влада РС и који подижу отпремнине и остају на послу, крива је управа предузећа која из удобних фотеља предузеће води у још већу агонију...

Иако се већина малверзација у овој фирми дешавају под будним оком управе, плаћање отпремнине и враћање на посао "пробраних радника" јединствена је, досад, препозната пракса.

Више од 30 радника овог предузећа је користећи разне родбинске и пријатељске послове без имало срама и стида подигло отпремнину у претходним годинама и вратило се на посао.

Међутим, то никако не би могли да на водећим позицијама предузећа нису имали кума, брата, пријатеља….

Милионски гуташи који се већ дуго година вуку на леђима становника Српске и уништене привреде, не боје се за своју судбину, док је Владе и буџета.

Питање је само докле помагати некоме ко то ни по чему не заслужује, ко "дониране" милионе не троши на изградњу пруга, куповину возова, измирење астрономских дугова, већ за неке мутне послове.

До овако лоше ситуације не би дошло да су менаџери предузећа именовани по стручном и образовном карактеру, а не по страначком. Лакше је било да сваки пут неко у фотељу упадне из странке, јер тако све остаје у "породици".

Ово предузеће је изгледа постало пијавица, која усисава сваки новчић из буџета.

Све док на челу овог предузећа буду лоши менаџери, ситуација ће наставити да се одвија овим или пак горим током.

Трошење туђег, а не свог новца, биће настављено.

Остаје нада да ће се становници Српске, који данас десетине часова губе чекајући возове "који не долазе", возити модерним и брзим возовима које данас гледају само на телевизији.

A страначки кадрови, мутни и смутни ликови и послови, разјарени радници и исти такви шефови, биће прошлост. Једном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана