"Жељезнице"

Маријана Миљић Бјеловук
"Жељезнице"

Реструктурирање и губитак су ријечи без којих је немогуће споменути већину јавних предузећа. Дакле, само са двије ријечи могуће је описати како нам стоје предузећа која треба да буду окосница развоја Републике.

У томе предњаче "Жељезнице РС", односно то јавно предузеће за жељезнички саобраћај држи прво мјесто деценијама по губицима, иако је конкуренција кад су у питању они који праве минус у свом пословању на домаћем тржишту огромна.

Да ли ће се томе стати у крај, ускоро би требало и да видимо. Јасно је да је тешко икоме да очекује да јавна предузећа Републике, односно "Жељезнице" пређу из минуса у плус у својим пословним књигама. У тако нешто сигурно сумњају и они који о томе говоре са адреса Владе Републике Српске, али и самог предузећа.

За нешто више од пола године, тачније до краја ове 2024, требало би да бусе завршено реструктурирање, односно поспремање "Жељезница". Надлежни кажу да је то крајњи рок и да он неће бити помјерен. Али, код нас је сваки рок онај посљедњи, тако да не би чудило ни да овај са 2024. буде помјерен.

Никога више не би изненадило ни да у посљедњи тренутак тај рок буде пролонгиран из неког тамо њима познатог разлога. Али, треба се надати најбољем, односно да ће до краја ове године бити завршено дуго очекивано поспремање "Жељезница". Тада би то јавно предузеће требало да крене пут оздрављења. Надамо се да ће тако и бити. За добробит Републике Српске. И нема сумње да тај пут треба да слиједе и остала јавна предузећа, која једино што раде јесте да стварају минус у пословању, који настоје да увећају из године у годину. Као да се у томе такмиче.

И што је најгоре у читавој причи, за такво стање нико не одговара. И неће ни одговарати, иако су кривци познати именом и презименом. Али о њима нико не прича, јер тако одговара неком тамо на добро познатим адресама. И нема сумње да ће тако и остати.

Дакле, реструктурирање или, другим ријечима, поспремање јавног предузећа, односно "Жељезница", биће сигурно завршено, али ће без икаквих санкција проћи они који су се богатили на рачун тог предузећа и довели га до, најкраће речено, ничега. Својим богаћењем или, боље речено, бахаћењем одвели су предузеће у минус да не може бити већи и посла направили за свјетске експерте да траже пут његовог оздрављења. Ако надлежни планирају да у овој земљи буде боље, такву праксу треба што прије да промијене. За наук некоме ко је наумио да уради исто што и бивше вође "Жељезница".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана