"Жељезнице"

Маријана Миљић Бјеловук

Радници "Жељезница РС", предузећа које годинама грца у проблемима, јуче су, након што су добили дио зарађеног новца, одблокирали пругу и прекинули штрајк глађу.

Да жељезничари годинама свој зарађени новац траже протестима и тужбама, да је дубиоза у ЖРС све већа, а да се проблеми нагомилани у овом предузећу током година не рјешавају, није никаква тајна.

Ништа није урађено ни о питању одговорности претходних управа које су ово предузеће довеле до проблема. Нико од њих није и како је кренуло неће одговарати за тешко стање у овом предузећу. Једно је сигурно да управо они сносе највећу одговорност за нагомилане проблеме и губитке из којих се данас готово немогуће ишчупати, али и прекомјерно запошљавање по разноразним линијама.

Најмању одговорност сносе обични радници, који настоје да зараде новац за егзистенцију своје породице. На крају и када зараде морају да гладују како би добили новац који су зарадили.

У Влади РС наглашавају да се мора ући у реструктурирање предузећа да би оно било одрживо и да ће то бити и урађено наредних мјесеци. Остаје да видимо шта ће се десити кроз који мјесец, али већ је јасно да великих и болних резова сасвим сигурно мора да буде. Неминовно је и да буде и отказа.

Свакако, не треба допустити ни да систематизацијом радних мјеста, која је недавно ступила на снагу без посла остану они који су потребни овом предузећу, а да управа, која је до сада била пребукирана административним радницима остане и даље у таквом стању. Ако треба отпуштати, онда то треба радити по оним радним мјестима, која овом предузећу нису потребна и која не доносе добит.

Циљ свих треба да буде да радници зарађено не траже гладовањем, протестима или блокирањем саобраћаја. Ако ће то морати да чине на такав начин свако мало, онда нам овакво јавно предузеће и не треба.

Зато или ЖРС треба гурнути у стечај, како је то најављивано претходних година или једном за свагда поспремити стање у том предузећу. Другог излаза нема да би "Жељезнице РС" стале на ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана