"Жељезнице"

Маријана Миљић Бјеловук

Радници предузећа "Жељезнице РС" страхују од отказа, плате касне, а на остале накнаде су одавно већ и заборавили.

Криваца за то у овом предузећу има на тоне, али нико до сада није и, како је кренуло, неће ни одговарати зато што "Жељезнице" не функционишу како треба.

Кривци су, свима је већ одавно јасно, они који су у овом предузећу доносили одлуке како им одговара те дијелили радне књижице по партијској, родбинској, породичној и свакој другој вези. Због тог дијељења радних мјеста и шаком и капом предузеће и јесте ту гдје се данас налази, односно доведено је на ивицу пропасти.

Рјешења ће покушати да нађу Влада РС и Свјетска банка, које су већ израдиле прве приједлоге реструктурирања овог јавног предузећа, а све с циљем оживљавања "Жељезница", које треба да буду све само не то што су данас.

Болних резова ће бити и то је оно што у овом тренутку није под знаком питања, јер су откази већ најављени од идуће седмице.

Поред тога што ће око 300 радника остати без посла, грађани би могли изгубити путнички жељезнички саобраћај, јер је један од приједлога Свјетске банке управо укидање тог саобраћаја с обзиром на то да "Жељезнице" остварују мали, односно незнатни приход од превоза.

Ипак, овим потезом становници РС неће пуно ни изгубити, јер су већ одавно путнички возови празни и полупразни и са њима мало ко путује, а ЖРС би могле бити на добитку.

Други модел којим је предвиђено да "Жељезнице" уложе новац у модернизацију пруга, локомотива и да подигну услуге на виши ниво, према мишљењу многих, унапријед је осуђен на пропаст, јер ово предузеће нема новца ни за плате, а камоли за било какву модернизацију.

Шта год да буде, коначно треба да се деси, јер је крајње вријеме да се нешто предузме да "Жељезнице" стану на ноге и да Српска има здраво предузеће.

Такође, кривци ма гдје год били, а који су се претходних година смјењивали као на траци, треба да одговарају за стање у које су довели ЖРС, а на садашњој управи, али и свим оним будућим, је да не примјењују њихов рецепт уништавања, већ да раде искључиво за добробит фирме и радника који су ту запослени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана