Жељезнице

Свјетлана Шурлан

Сумњиве финансијске трансакције, кршење права радника, незаконите јавне набавке, незаконита и законита отпуштања, те други проблеми који су се у посљедњих неколико година могли чути из Јавног предузећа "Жељезнице Републике Српске" могли би коначно да постану прошлост.

Тачка на спорна питања у овом предузећу могла би да се стави на прољеће, када буде завршена ревизија коју ће обавити Главна служба за ревизију РС.

Годинама уназад тражи се да ревизори уђу и провјере пословање "Жељезница", како од позиције, опозиције, радника, јавности... Сада је то затражила и управа предузећа, што је свакако за похвалу и требало би да буде примјер и другима како да поступе.

На захтјев управе дошла је и сагласност посланика Народне скупштине РС и главног ревизора, па тако контрола креће од новембра, а према најави прочешљаће се све што су запослени у "Жељезницама" радили у 2012. години.

На томе се неће стати, него ће се контрола обавити вјероватно и за рад у овој години.

Ово је прилика да се види како је ко радио, да ли је било истине у свим халабукама о незаконитом запошљавању, трошењу и пустошењу "Жељезница".

Стићи ће одговор на питање да ли је управа незаконито радила или су многобројни синдикати, који су указивали на "истину" и сами били актери незаконитости.

"Жељезнице" су само једно од јавних предузеће које вапи за ревизијом и не треба заборавити и друга, чија руководства треба да смогну храбрости и суоче се са стварним стањем у свом колективу.

То су прије свега "Шуме РС", "Поште РС", "Аеродроми РС"... али и установе као што су клинички центри, болнице, факултети...

Све док се не одагнају сумње у законитост рада и трошење народних пара, повјерења у те институције неће бити.

А сумњи и те како има, одавно и у великом обиму, а једина институција за коју јавност сматра да још увијек има кредибилитет да оцијени нечији рад је свакако Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана