Жељезнице РС

Марина Чигоја
Жељезнице РС

Око 500 радника "Жељезница РС" биће проглашено технолошким вишком, али ће они наставити да примају плату док се коначно не ријеши њихов статус. Радници који буду проглашени вишком неће добијати накнаде за регрес, топли оброк и превоз.

Иако не баш најсрећније рјешење, јер се поставља питање како ће предузеће које се због нерационалног пословања и бројних афера налази у милионским дуговима и на ивици опстанка, плаћати раднике који још и не раде, охрабрује чињеница да су се ствари у ЖРС макар покренуле са мртве тачке.

Најављена реорганизација требало би ваљда да значи и боље дане за ово предузеће, које годинама уназад избјегава стечај, захваљујући искључиво помоћи из буџета.

Чињеница је да је ово предузеће у прошлости за многе било уточиште, у које су без много труда одлазили, примали плату и имали све остале бенефиције.

Основи критеријум за добијање посла био је ко вам је рођак, којој политичкој опцији припадате или колико сте добри са којекаквим директорима, којих, да подсјетимо, у ЖРС има на десетине. Како се у овом јавном предузећу запошљавало и шта се тамо радило, показује и податак да је само пред прошле изборе, у јеку кризе, запослено око 500 радника.

Отуда и није чудно да тренутно у ЖРС раде конобари, фризери, кувари... Какав је њихов посао и шта они раде, није познато. Којим каналима су дошли тамо, да се наслутити.

Похвално је да су се власти и менаџмент коначно ухватили у коштац са овим проблемом.

Договор од јуче свакако не може дугорочно гледано донијети нека значајна побољшања. Јасно је да су пред Владом и управом ЖРС тешке одлуке, јер ће вишак од 500 радника требати и отпремити.

Послије реорганизације Владу и надлежне институције чека много озбиљнији посао: проналазак и кажњавање оних који су ово предузеће и довели на ивицу амбиса.

Дуго су они који немају везе са жељезничким саобраћајем и којекаквим директорима плаћали цехове растрошног пословања.

Вријеме је да се овдје уведе мало реда, а сви они који су запошљавани "преко везе" нека буду на грбачи неког другог. Довољно су порески обвезници у овој земљи плаћали туђе регресе, којекакве накнаде, прославе 8. марта...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана