Жељезнице РС

Маријана Миљић
Жељезнице РС

“Жељезнице Републике Српске” наставиле су са својом политиком лошег вођења послова и у прва три мјесеца ове године направиле губитак од 6,4 милиона марака што је за 2,4 милиона КМ више у односу на лани.

Изгледа да “Жељезницама РС” и поред помоћи Владе РС, која је овом предузећу у току ове године исплатила 2,4 милиона марака, нема помоћи, јер немилице троше новац не марећи колики ће уопште губици бити на крају ове године.

Један од доказа свему томе је и то што су за Дан жена, 8. март, потрошили 28.000 марака на поклоне дамама у овом предузећу.

И док друга, “нормална” предузећа, у времену кризе настоје да уштеде и да губитке сведу на минимум ЖРС у свом финансијском извјештају изгледа не намјеравају ове године да се похвале ни минималним показатељима успјешности.

Aли то нас изгледа више не може ни изненадити, веће би изненађење било да су којим случајем квартал завршили “у плусу”.

“Жељезнице РС” које су више познате као “хронични губиташи” тако не намјеравају да се придржавају ни онога што обећају да ће урадити, јер су у току ове године најавиле систематизацију радних мјеста којом је предвиђено смањење радника. Поред тога, изгледа да они иду у супротном правцу и раде све супротно од онога што обећају.

Не брину се изгледа “губиташи” за плате запослених док има новца у буџету Владе РС, јер су у прва три мјесеца ове године чак повећали издатке за плате за око три милиона марака у односу на исти период 2010. године.

Сваки нормалан човјек пита се, каква је то пословна политика? Одговор на ово питање остаће изгледа немогућа мисија и за руководство “Жељезница” и за јавност.

Или ће можда ЖРС предузети неку немогућу мисију, како би се извукле из овог вртлога лошег пословања и нагомиланих дугова?

Шта ће се десити, нико више не може ни да претпостави. Једно је сигурно - Владино “капање” у жељезничке вагоне ће кад-тад да пресуши. A онда...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана